Навигација

проф. др Анита Клаус

Редовни професор
Катедра за технолошку микробиологију
441-3343
Научна областТехнолошка микробиологија
Датум избора 17. новембар 2021.

Предмети

О-КВ-20-МИКБ - Микробиологија биљних производа
О-МХ-20-БММ - Биоактивне материје микробиолошког порекла
О-МХ-20-ИМБ - Индустријски микроорганизми у храни биљног порекла
О-МХ-20-КВАР - Микробиолошко кварење хране
О-МХ-20-ОМИК - Општа микробиологија
О-ТР-20-МИКБ - Микробиологија биљних производа
М-МХ-20-БММ - Примена биоактивних материја микробиолошког порекла
М-МХ-20-ИМИК - Индустријска микробиологија
М-МХ-20-ММХ - Методе у микробиологији хране
М-МХ-20-МР1 - Мастер рад - СИР
М-МХ-20-ПМХ - Патогени микроорганизми у храни
М-МХ-20-ПФХ - Пробиотици у производњи функционалне хране
М-МХ-20-СП - Стручна пракса
М-ПИ-20-ММХ - Методе у микробиологији хране
C-ТМ-20-КМХ - Виши курс микробиологије хране
C-ТМ-20-МКДЛ - Микробиолошки критеријуми за храну
C-ТМ-20-ПХИД - Примењени хигијенски инжињеринг и дизајн
C-ТМ-20-СПР - Стручна пракса
C-ТМ-20-СР1 - Специјалистички рад 1
C-ТМ-20-СР2 - Специјалистички рад 2
C-ТМ-20-ТМИК - Технолошка микробиологија
C-ТМ-20-ХИГХ - Методе у контроли микробиолошке безбедности и хигијене хране
Д-ТХ-20-ВКТМ - Микробиологија хране и предиктивна микробиологија
Д-ТХ-20-ГЕМ - Генетика микроорганизама
Д-ТХ-20-ММА - Микробиолошке методе анализе
Д-ТХ-20-ОПТМ - Одабрана поглавља из технолошке микробиологије
О-КВ-14-МИКБ-13 - Микробиологија биљних производа
О-КВ-14-ОМИК-13 - Општа микробиологија
О-МХ-14-БММ - Биоактивне материје микробиолошког порекла
О-МХ-14-ИМБ - Индустријски микроорганизми у храни биљног порекла
О-МХ-14-МКХ - Микробиолошко кварење хране
О-МХ-14-ОМИК - Општа микробиологија
О-МХ-14-ПГЉ - Производња јестивих и медицинских гљива
О-МХ-14-ПО3 - Практична обука 3
О-МХ-14-ТОКХ - Токсиинфекције и интоксикације хране
О-МХ-14-ХИД - Хигијенски инжењеринг и дизајн
О-РА-14-ГЉИ-13 - Гљиварство
О-ТА-14-ОМИК-13 - Општа микробиологија
О-ТР-14-БММ - Биоактивне материје микробиолошког порекла
О-ТР-14-МИКБ-13 - Микробиологија биљних производа
О-ТР-14-ОМИК-13 - Општа микробиологија
О-УБ-14-МИКХ - Микробиологија хране
О-УБ-14-ОМИК-13 - Општа микробиологија
О-ХК-14-ГЉИ-13 - Гљиварство
М-МХ-14-БММ - Примена биоактивних материја микробиолошког порекла
М-МХ-14-ИМИК - Индустријска микробиологија
М-МХ-14-ММХ - Мeтоде у микробиологији хране
М-МХ-14-ПМХ - Патогени микроорганизми у храни
М-МХ-14-ПО - Практична обука
М-МХ-14-ПФХ - Пробиотици у производњи функционалне хране
М-МХ-14-СИР1 - Студијски истраживачки рад - 1. део
М-ПИ-14-ММХ - Методе у микробиологији хране
М-ХХ-14-ИМИК - Индустријска микробиологија
М-ХХ-14-ПО - Практична обука
М-ХХ-14-СИР1 - Студијски истраживачки рад - 1. део
C-ТМ-14-КМХ - Виши курс микробиологије хране
C-ТМ-14-МКДЛ - Микробиолошки критеријуми за храну и дизајн лабораторије
C-ТМ-14-ТМИК - Технолошкa микробиологијa
C-ТМ-14-ХИГХ - Методе у контроли микробиолошке безбедности и хигијене хране
C-ТМ-14-ХИД-13 - Хигијенски инжињеринг и дизајн
Д-ТХ-14-ВКТМ - Микробиологија хране и предиктивна микробиологија
Д-ТХ-14-ГЕМ-13 - Генетика микроорганизама
Д-ТХ-14-ДДИ2-13 - Докторска дисертација 2. део
Д-ТХ-14-ДДИ3-13 - Докторска дисертација 3. део
Д-ТХ-14-ДДИ4-13 - Докторска дисертација 4. део
Д-ТХ-14-ДДИ6-13 - Докторска дисертација 6. део
Д-ТХ-14-МИХ - Одабрана поглавља из технолошке микробиологије
Д-ТХ-14-ММА-13 - Микробиолошке методе анализе
Д-ТХ-14-СИР1-13 - Студијски истраживачки рад 1
Д-ТХ-14-СИР2-13 - Студијски истраживачки рад 2
Д-ТХ-14-СИР3-13 - Студијски истраживачки рад 3
Д-ТХ-14-СИР4-13 - Студијски истраживачки рад 4

Библиографија

Радови у часописима са SCI листе

The potential of horn of plenty mushroom (Craterellus cornucopioides)

A. Klaus, S. Novaković, I. Đekić, J. Vunduk, V. Đorđević, V. Tomović, S. Kocić-Tanackov, J. M. Lorenzo, F. J. Barba, I. Tomašević, The potential of horn of plenty mushroom (Craterellus cornucopioides), FLEISCHWIRTSCHAFT, Vol. 101, No. 3, pp. 100 - 106, 2021

АуториАнита Клаус, Sasa Novaković, Ilija Đekić, Jovana Vunduk, Vesna Đorđević, Vladimir Tomović, Sunčica Kocić-Tanackov, Jose M. Lorenzo, Francisco J. Barba и Igor Tomašević
Година2021
ЧасописFLEISCHWIRTSCHAFT
Волумен101
Број3
Страна од100
Страна до106

Effect of modified atmosphere packaging on selected functional characteristics of Agaricus bisporus

J. Vunduk, M. Kozarski, I. Djekic, I. Tomašević, A. Klaus, Effect of modified atmosphere packaging on selected functional characteristics of Agaricus bisporus, EUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY, Vol. 247, pp. 829 - 838, 2021

АуториЈована Вундук, Маја Козарски, Илија Ђекић, Игор Томашевић и Анита Клаус
Година2021
ЧасописEUROPEAN FOOD RESEARCH AND TECHNOLOGY
Волумен247
Страна од829
Страна до838

Health impact of the commercially cultivated mushroom Agaricus bisporus and the wild-growing mushroom Ganoderma resinaceum - A comparative overview

М. Козарски, A. Klaus, J. Vunduk, D. Jakovljević, M. Jadranin, M. Niksić, Health impact of the commercially cultivated mushroom Agaricus bisporus and the wild-growing mushroom Ganoderma resinaceum - A comparative overview, Journal of the Serbian Chemical Society, Vol. 85, No. 6, pp. 721 - 735, 2020

АуториМаја Козарски, Анита Клаус, Jovana Vunduk, Dragica Jakovljević, Milka Jadranin и Miomir Niksić
Година2020
ЧасописJournal of the Serbian Chemical Society
Волумен85
Број6
Страна од721
Страна до735

Application of porcini mushroom (Boletus edulis) to improve the quality of frankfurters

S. Novaković, I. Đekić, A. Klaus, J. Vunduk, V. Đorđević, V. Tomović, S. Kocić-Tanackov, J. M. Lorenzo, F. J. Barba, Application of porcini mushroom (Boletus edulis) to improve the quality of frankfurters, JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION, Vol. 44, No. 8, pp. e14556 - e14556, 2020

АуториSasa Novaković, Ilija Đekić, Анита Клаус, Jovana Vunduk, Vesna Đorđević, Vladimir Tomović, Sunčica Kocić-Tanackov, Jose M. Lorenzo и Francisco J. Barba
Година2020
ЧасописJOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION
Волумен44
Број8
Страна одe14556
Страна доe14556

The influence of grape pomace substrate on quality characterization of Pleurotus ostreatus – total quality index approach

A. Doroški, A. Klaus, М. Козарски, S. Cvetković, B. Nikolić, D. Jakovljević, I. Tomašević, J. Vunduk, V. Lazić, I. Đekić, The influence of grape pomace substrate on quality characterization of Pleurotus ostreatus – total quality index approach, JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION, pp. JFPP15096 - JFPP15096, 2020

АуториAna Doroški, Анита Клаус, Маја Козарски, Stefana Cvetković, Biljana Nikolić, Dragica Jakovljević, Igor Tomašević, Jovana Vunduk, Vesna Lazić и Ilija Đekić
Година2020
ЧасописJOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION
Страна одJFPP15096
Страна доJFPP15096

Total quality index of commercial oyster mushroom Pleurotus sapidus in modified atmosphere packaging

W. Wan-Mohtar, A. Klaus, A. Cheng, A. Salis Shardana, S. Abdul Halim Lim, Total quality index of commercial oyster mushroom Pleurotus sapidus in modified atmosphere packaging, BRITISH FOOD JOURNAL, Vol. 121, No. 8, pp. 1871 - 1883, 2019

АуториWan AAQI Wan-Mohtar, Анита Клаус, Acga Cheng, Aiga Salis Shardana и Sarina Abdul Halim Lim
Година2019
ЧасописBRITISH FOOD JOURNAL
Волумен121
Број8
Страна од1871
Страна до1883

From mycelium to spores: A whole circle of biological potency of mosaic puffball

P. Petrovic, J. Vunduk, A. Klaus, M. Carević, M. Petković, N. Vuković, A. Cvetković, Ž. Žižak, B. Bugarski, From mycelium to spores: A whole circle of biological potency of mosaic puffball, SOUTH AFRICAN JOURNAL OF BOTANY: OFFICIAL JOURNAL OF THE SOUTH AFRICAN ASSOCIATION OF BOTANISTS, Vol. 123, pp. 152 - 160, 2019

АуториPredrag Petrovic, Jovana Vunduk, Анита Клаус, M. Carević, M. Petković, N. Vuković, A. Cvetković, Željko Žižak и Branko Bugarski
Година2019
ЧасописSOUTH AFRICAN JOURNAL OF BOTANY: OFFICIAL JOURNAL OF THE SOUTH AFRICAN ASSOCIATION OF BOTANISTS
Волумен123
Страна од152
Страна до160

The Effect of Cantharellus Cibarius Addition on Quality Characteristics of Frankfurter during Refrigerated Storage

S. Novaković, I. Đekić, A. Klaus, J. Vunduk, V. Đorđevič, V. Tomović, B. Šojić, S. Kocić-Tanackov, J. M. Lorenzo, F. J. Barba, I. Tomašević, The Effect of Cantharellus Cibarius Addition on Quality Characteristics of Frankfurter during Refrigerated Storage, Foods, Vol. 8, No. 12, pp. 635 - 635, 2019

АуториSasa Novaković, Ilija Đekić, Анита Клаус, Jovana Vunduk, Vesna Đorđevič, Vladimir Tomović, Branislav Šojić, Sunčica Kocić-Tanackov, Jose M. Lorenzo, Francisco J. Barba и Igor Tomašević
Година2019
ЧасописFoods
Волумен8
Број12
Страна од635
Страна до635

The impact of puffball autolysis on selected chemical and biological properties: puffball extracts as potential ingredients of skin-care products

P. Petrović, K. Ivanović, A. Jovanović, M. Simović, V. Milutinović, M. Kozarski, M. Petković, A. Cvetković, A. Klaus, B. Bugarski, The impact of puffball autolysis on selected chemical and biological properties: puffball extracts as potential ingredients of skin-care products, Archives of Biological Sciences, Vol. 71, No. 4, pp. 721 - 733, 2019

АуториPredrag Petrović, Katarina Ivanović, Aleksandra Jovanović, Milica Simović, Violeta Milutinović, Маја Козарски, Miloš Petković, Anka Cvetković, Анита Клаус и Branko Bugarski
Година2019
ЧасописArchives of Biological Sciences
Волумен71
Број4
Страна од721
Страна до733

Ganoderma lucidum as a cosmeceutical: study of anti-radical potential and inhibitory effect on hyperpigmentation and skin extracellular matrix degradation enzymes

M. Kozarski, A. Klaus, D. Jakovljević, N. Todorović, W. Wan-Mohtar, M. Niksic, Ganoderma lucidum as a cosmeceutical: study of anti-radical potential and inhibitory effect on hyperpigmentation and skin extracellular matrix degradation enzymes, Archives of Biological Sciences, Vol. 71, No. 2, pp. 253 - 264, 2019

АуториМаја Козарски, Анита Клаус, Dragica Jakovljević, Nina Todorović, Wan A.A.Q.I. Wan-Mohtar и Miomir Niksic
Година2019
ЧасописArchives of Biological Sciences
Волумен71
Број2
Страна од253
Страна до264

Wheat straw - a promissing substrate for Ganoderma lucidum cultivation

J. Ćilerdžić, J. Vukojević, A. Klaus, Ž. Ivanović, J. Blagojević, M. Stajić, Wheat straw - a promissing substrate for Ganoderma lucidum cultivation, ACTA SCIENTIARUM POLONORUM-HORTORUM CULTUS, Vol. 17, No. 1, pp. 13 - 22, 2018

АуториJasmina Ćilerdžić, Jelena Vukojević, Анита Клаус, Žarko Ivanović, Jovana Blagojević и Mirjana Stajić
Година2018
ЧасописACTA SCIENTIARUM POLONORUM-HORTORUM CULTUS
Волумен17
Број1
Страна од13
Страна до22

Antifungal-demelanizing properties and RAW264.7 macrophages stimulation of glucan sulfate from the mycelium of the mushroom Ganoderma lucidum

W. Wan-Mohtar, C. Viegelmann, A. Klaus, S. Abdul Halim Lim, Antifungal-demelanizing properties and RAW264.7 macrophages stimulation of glucan sulfate from the mycelium of the mushroom Ganoderma lucidum, FOOD SCIENCE AND BIOTECHNOLOGY, Vol. 261, No. 1, pp. 159 - 165, 2017

АуториWan A.A.Q.I. Wan-Mohtar, Christina Viegelmann, Анита Клаус и Sarina Abdul Halim Lim
Година2017
ЧасописFOOD SCIENCE AND BIOTECHNOLOGY
Волумен261
Број1
Страна од159
Страна до165

Antiproliferative and Antibacterial Activity of Some Glutarimide Derivatives

J. Popovic-Đorđevic, A. Klaus, Z. Ziizak, I. Matic, B. Drakulic, Antiproliferative and Antibacterial Activity of Some Glutarimide Derivatives, JOURNAL OF ENZYME INHIBITION AND MEDICINAL CHEMISTRY, Vol. 31, No. 6, pp. 915 - 923, 2016

АуториJelena Popovic-Đorđevic, Анита Клаус, Zeljko Ziizak, Ivana Matic и Branko Drakulic
Година2016
ЧасописJOURNAL OF ENZYME INHIBITION AND MEDICINAL CHEMISTRY
Волумен31
Број6
Страна од915
Страна до923

Antimicrobial activity of chitosan coatings and films against Listeria monocytogenes on black radish

G. Jovanović, A. Klaus, M. Niksic, Antimicrobial activity of chitosan coatings and films against Listeria monocytogenes on black radish, REVISTA ARGENTINA DE MICROBIOLOGIA, Vol. 48, No. 2, pp. 128 - 136, 2016

АуториGordana Jovanović, Анита Клаус и Miomir Niksic
Година2016
ЧасописREVISTA ARGENTINA DE MICROBIOLOGIA
Волумен48
Број2
Страна од128
Страна до136

Biological Potential of Three Puffball Species - A Comparative Analysis

P. Petrovic, J. Vunduk, A. Klaus, M. Kozarski, M. Niksic, Z. Ziizak, N. Vukovic, G. Sekularac, S. Drmanic, B. Bugarski, Biological Potential of Three Puffball Species - A Comparative Analysis, JOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS, Vol. 21, pp. 36 - 49, 2016

АуториPredrag Petrovic, Jovana Vunduk, Анита Клаус, Маја Козарски, Miomir Niksic, Zeljko Ziizak, Nebojsa Vukovic, Gavrilo Sekularac, Sasa Drmanic и Branko Bugarski
Година2016
ЧасописJOURNAL OF FUNCTIONAL FOODS
Волумен21
Страна од36
Страна до49

Addition of Zeolites to Improve Functional Characteristics of Hen of the Wood or Maitake Medicinal Mushroom, Grifola frondosa (Agaricomycetes)

J. Vunduk, A. Klaus, M. Kozarski, R. Đorđević, Z. Miladinović, L. Jovanović, M. Niksic, L. van Griensven, Addition of Zeolites to Improve Functional Characteristics of Hen of the Wood or Maitake Medicinal Mushroom, Grifola frondosa (Agaricomycetes), INTERNATIONAL JOURNAL OF MEDICINAL MUSHROOMS, Vol. 18, No. 9, pp. 781 - 792, 2016

АуториJovana Vunduk, Анита Клаус, Маја Козарски, Radovan Đorđević, Zoran Miladinović, Ljubinko Jovanović, Miomir Niksic и Leo JLD van Griensven
Година2016
ЧасописINTERNATIONAL JOURNAL OF MEDICINAL MUSHROOMS
Волумен18
Број9
Страна од781
Страна до792

Biological potential of extracts of the wild edible Basidiomycete mushroom Grifola frondosa

A. Klaus, M. Kozarski, N. Todorovic, D. Jakovljevic, Z. Zizak, V. Pavlović, S. Lević, M. Nikšić, LJLD. Van Griensven, Biological potential of extracts of the wild edible Basidiomycete mushroom Grifola frondosa, FOOD RESEARCH INTERNATIONAL, Vol. 67, pp. 272 - 283, 2015

АуториАнита Клаус, Маја Козарски, Nina Todorovic, Dragica Jakovljevic, Zeljko Zizak, Владимир Павловић, Стева Левић, Miomir Nikšić и Leo JLD Van Griensven
Година2015
ЧасописFOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Волумен67
Страна од272
Страна до283

Did the ‘Iceman’ knew better: screening of the medicinal properties of Piptoporus betulinus

J. Vunduk, A. Klaus, M. Kozarski, P. Petrovic, Ž. Žižak, M. Niksic, L. van Griensven, Did the ‘Iceman’ knew better: screening of the medicinal properties of Piptoporus betulinus, INTERNATIONAL JOURNAL OF MEDICINAL MUSHROOMS, Vol. 17, No. 12, pp. 1113 - 1125, 2015

АуториJovana Vunduk, Анита Клаус, Маја Козарски, Predrag Petrovic, Željko Žižak, Miomir Niksic и Leo JLD van Griensven
Година2015
ЧасописINTERNATIONAL JOURNAL OF MEDICINAL MUSHROOMS
Волумен17
Број12
Страна од1113
Страна до1125

Zeolites as possible biofortifiers in maitake cultivation

J. Vunduk, A. Klaus, M. Kozarski, R. Đorđević, L. Jovanović, M. Niksic, Zeolites as possible biofortifiers in maitake cultivation, Archives of Biological Sciences, Vol. 66, No. 1, pp. 123 - 129, 2014

АуториJovana Vunduk, Анита Клаус, Маја Козарски, Radovan Đorđević, Ljubinko Jovanović и Miomir Niksic
Година2014
ЧасописArchives of Biological Sciences
Волумен66
Број1
Страна од123
Страна до129

Dietary polysaccharide extracts of Agaricus brasiliensis fruiting bodies: Chemical characterization and bioactivities at different levels of purification

M. Kozarski, A. Klaus, D. Jakovljevic, N. Todorovic, M. Niksic, M. Vrvic, L. Van Griensven, Dietary polysaccharide extracts of Agaricus brasiliensis fruiting bodies: Chemical characterization and bioactivities at different levels of purification, FOOD RESEARCH INTERNATIONAL, Vol. 64, pp. 53 - 64, 2014

АуториМаја Козарски, Анита Клаус, Dragica Jakovljevic, Nina Todorovic, Miomir Niksic, Miroslav Vrvic и Leo J.L.D. Van Griensven
Година2014
ЧасописFOOD RESEARCH INTERNATIONAL
Волумен64
Страна од53
Страна до64

Polysaccharides of higher fungi: Biological role, structure and antioxidative activity

M. Kozarski, A. Klaus, M. Niksic, L. van Griensven, M. Vrvic, D. Jakovljević, Polysaccharides of higher fungi: Biological role, structure and antioxidative activity, HEMIJSKA INDUSTRIJA, Vol. 68, No. 3, pp. 305 - 320, 2013

АуториМаја Козарски, Анита Клаус, Miomir Niksic, Leo JLD van Griensven, Miroslav Vrvic и Dragica Jakovljević
Година2013
ЧасописHEMIJSKA INDUSTRIJA
Волумен68
Број3
Страна од305
Страна до320

The edible mushroom Laetiporus sulphureus as potential source of natural antioxidants

A. Klaus, M. Kozarski, M. Niksic, D. Jakovljevic, N. Todorović, I. Stefanoska, L. Van Griensven, The edible mushroom Laetiporus sulphureus as potential source of natural antioxidants, INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCES AND NUTRITION, Vol. 64, No. 5, pp. 599 - 610, 2013

АуториАнита Клаус, Маја Козарски, Miomir Niksic, Dragica Jakovljevic, Nina Todorović, Ivana Stefanoska и Leo JLD Van Griensven
Година2013
ЧасописINTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCES AND NUTRITION
Волумен64
Број5
Страна од599
Страна до610

Antioxidative activities and chemical characterization of polysaccharide extracts from the widely used mushrooms Ganoderma applanatum, Ganoderma lucidum, Lentinus edodes and Trametes versicolor

M. Kozarski, A. Klaus, M. Niksic, M. Vrvic, N. Todorovic, D. Jakovljevic, L. van Griensven, Antioxidative activities and chemical characterization of polysaccharide extracts from the widely used mushrooms Ganoderma applanatum, Ganoderma lucidum, Lentinus edodes and Trametes versicolor, JOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS, Vol. 26, No. 1-2, pp. 144 - 153, 2012

АуториМаја Козарски, Анита Клаус, Miomir Niksic, Miroslav Vrvic, Nina Todorovic, Dragica Jakovljevic и Leo JLD van Griensven
Година2012
ЧасописJOURNAL OF FOOD COMPOSITION AND ANALYSIS
Волумен26
Број1-2
Страна од144
Страна до153

Antioxidative and Immunomodulating activities of polysaccharide extracts of the medicinal mushrooms Agaricus bisporus, Agaricus brasiliensis, Ganoderma lucidum and Phelinus linteus

M. Kozarski, A. Klaus, M. Niksic, D. Jakovljevic, D. Helsper, L. Van Griensven, Antioxidative and Immunomodulating activities of polysaccharide extracts of the medicinal mushrooms Agaricus bisporus, Agaricus brasiliensis, Ganoderma lucidum and Phelinus linteus, FOOD CHEMISTRY, Vol. 129, No. 4, pp. 1667 - 1675, 2011

АуториМаја Козарски, Анита Клаус, Miomir Niksic, Dragica Jakovljevic, D. Johannes P.F.G. Helsper и Leo J.L.D. Van Griensven
Година2011
ЧасописFOOD CHEMISTRY
Волумен129
Број4
Страна од1667
Страна до1675

Antioxidative Activities And Chemical Characterization Of Polysaccharides Extracted From The Basidiomycete Schizophyllum commune

A. Klaus, M. Kozarski, M. Niksic, D. Jakovljevic, N. Todorovic, L. van Griensven, Antioxidative Activities And Chemical Characterization Of Polysaccharides Extracted From The Basidiomycete Schizophyllum commune, FOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT, Vol. 44, No. 10, pp. 2005 - 2011, 2011

АуториАнита Клаус, Маја Козарски, Miomir Niksic, Dragica Jakovljevic, Nina Todorovic и Leo JLD van Griensven
Година2011
ЧасописFOOD SCIENCE &TECHNOLOGY-LWT
Волумен44
Број10
Страна од2005
Страна до2011

Радови у часописима ван SCI листе

The Effect of Green Extraction Technologies on the Chemical Composition of Medicinal Chaga Mushroom Extracts

V. Lazić, A. Klaus, M. Kozarski, A. Doroški, T. Tosti, S. Simić, J. Vunduk, The Effect of Green Extraction Technologies on the Chemical Composition of Medicinal Chaga Mushroom Extracts, Journal of Fungi, Vol. 10, No. 225, pp. 1 - 20, Mar, 2024

АуториVesna Lazić, Анита Клаус, Маја Козарски, Ana Doroški, Tomislav Tosti, Siniša Simić и Jovana Vunduk
Година2024
DOIhttps://doi.org/ 10.3390/jof10030225
ЧасописJournal of Fungi
Волумен10
Број225
Страна од1
Страна до20

Bioprospecting of Selected Species of Polypore Fungi from the Western Balkans

M. Kozarski, А. Клаус, B. Špirović-Trifunović, S. Miletić, V. Lazić, Ž. Žižak, J. Vunduk, Bioprospecting of Selected Species of Polypore Fungi from the Western Balkans, Molecules, Vol. 29, No. 2, pp. 1 - 23, Jan, 2024

АуториМаја Козарски, Анита Клаус, Бојана Шпировић-Трифуновић, Срђан Милетић, Весна Лазић, Жељко Жижак и Јована Вундук
Година2024
DOIhttps://doi.org/10.3390/ molecules29020314
ЧасописMolecules
Волумен29
Број2
Страна од1
Страна до23

Artificial Neural Network Prediction of Antiadhesion and Antibiofilm-Forming Effects of Antimicrobial ActiveMushroom Extracts on Food-Borne Pathogens

J. Vunduk, A. Klaus, V. Lazić, M. Kozarski, D. Radić, O. Šovljanski, L. Pezo, Artificial Neural Network Prediction of Antiadhesion and Antibiofilm-Forming Effects of Antimicrobial ActiveMushroom Extracts on Food-Borne Pathogens, Antibiotics, Vol. 12, No. 627, pp. 1 - 15, 2023

АуториJovana Vunduk, Анита Клаус, Vesna Lazić, Маја Козарски, Danka Radić, Olja Šovljanski и Lato Pezo
Година2023
DOIdoi.org/10.3390/antibiotics12030627
ЧасописAntibiotics
Волумен12
Број627
Страна од1
Страна до15

Mushroom β-glucan and polyphenol formulations as natural immunity boosters and balancers: nature of the application

M. Kozarski, A. Klaus, L. van Griensven, D. Jakovljević, N. Todorović, W. Wan-Mohtar, J. Vunduk, Mushroom β-glucan and polyphenol formulations as natural immunity boosters and balancers: nature of the application, Food Science and Human Wellness, Vol. 12, No. 2, pp. 378 - 396, 2023

АуториМаја Козарски, Анита Клаус, Leo van Griensven, Dragica Jakovljević, Nina Todorović, W.A.A.Q.I. Wan-Mohtar и Jovana Vunduk
Година2023
DOI10.1016/j.fshw.2023.04.034
ЧасописFood Science and Human Wellness
Волумен12
Број2
Страна од378
Страна до396

Roles of Medicinal Mushrooms as Natural Food Dyes and Dye-Sensitised Solar Cells (DSSC): Synergy of Zero Hunger and Affordable Energy for Sustainable Development

N. Ahmad, J. Vunduk, A. Klaus, N. Yenita Dahlan, S. Ghosh, F. Muhammad-Sukki, L. Dufosse, N. Aini Bani, W. Abd Al Qadr Imad Wan-Mohtar, Roles of Medicinal Mushrooms as Natural Food Dyes and Dye-Sensitised Solar Cells (DSSC): Synergy of Zero Hunger and Affordable Energy for Sustainable Development, Sustainability, Vol. 14, pp. 13894 - 13894, 2022

АуториNurfadzilah Ahmad, Jovana Vunduk, Анита Клаус, Nofri Yenita Dahlan, Soumya Ghosh, Firdaus Muhammad-Sukki, Laurent Dufosse, Nurul Aini Bani и Wan Abd Al Qadr Imad Wan-Mohtar
Година2022
ЧасописSustainability
Волумен14
Страна од13894
Страна до13894

Food Waste Originated Material as an Alternative Substrate Used for the Cultivation of Oyster Mushroom (Pleurotus ostreatus): A Review

A, Doroški, A. Klaus, A. Režek Jambrak, I. Đekić, Food Waste Originated Material as an Alternative Substrate Used for the Cultivation of Oyster Mushroom (Pleurotus ostreatus): A Review, Sustainability, Vol. 14, No. 9, pp. 12509 - 12509, 2022

АуториAna Doroški, Анита Клаус, Anet Režek Jambrak и Илија Ђекић
Година2022
ЧасописSustainability
Волумен14
Број9
Страна од12509
Страна до12509

Ability of Ganoderma lucidum mycelial pellets to remove ammonia and organic matter from domestic wastewater

Z. Hanafiah, W. Wan Mohtar, H. Hasan, H. Jensen, A. Klaus, S. Sharil, W. Wan-Mohtar, Ability of Ganoderma lucidum mycelial pellets to remove ammonia and organic matter from domestic wastewater, INTERNATIONAL JOURNAL OF ENVIRONMENTAL SCIENCE AND TECHNOLOGY, Vol. 19, pp. 7307 - 7320, 2022

АуториZM Hanafiah, WHM Wan Mohtar, HA Hasan, HS Jensen, Анита Клаус, S. Sharil и Wan A.A.Q.I. Wan-Mohtar
Година2022
ЧасописINTERNATIONAL JOURNAL OF ENVIRONMENTAL SCIENCE AND TECHNOLOGY
Волумен19
Страна од7307
Страна до7320

The role of Gentiana lutea extracts in reducing UV-induced DNA damage

S. Cvetković, S. Vuletić, J. Vunduk, A. Klaus, D. Mitić-Ćulafić, B. Nikolić, The role of Gentiana lutea extracts in reducing UV-induced DNA damage, MUTAGENESIS, pp. geac006 - geac006, 2022

АуториStefana Cvetković, Stefana Vuletić, Jovana Vunduk, Анита Клаус, Dragana Mitić-Ćulafić и Biljana Nikolić
Година2022
ЧасописMUTAGENESIS
Страна одgeac006
Страна доgeac006

How does sous-vide treatment and herb spices addition improve sensory acceptance and antimicrobial attributes of organic oyster Mushroom (Pleurotus ostreatus)?

A. Doroški, A. Klaus, B. Nikolić, I. Tomašević, V. Lazić, J. Vunduk, I. Đekić, How does sous-vide treatment and herb spices addition improve sensory acceptance and antimicrobial attributes of organic oyster Mushroom (Pleurotus ostreatus)?, JOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION, pp. - - -, 2022

АуториAna Doroški, Анита Клаус, Biljana Nikolić, Igor Tomašević, Vesna Lazić, Jovana Vunduk и Ilija Đekić
Година2022
ЧасописJOURNAL OF FOOD PROCESSING AND PRESERVATION
Страна од-
Страна до-

Impact of grape pomace as a cultivation substrate on the Pleurotus ostreatus chemical and biological properties

A. Doroški, A. Klaus, M. Kozarski, B. Nikolić, J. Vunduk, V. Lazić, I. Đekić, Impact of grape pomace as a cultivation substrate on the Pleurotus ostreatus chemical and biological properties, Acta periodica technologica, Vol. 52, pp. 25 - 32, 2021

АуториAna Doroški, Анита Клаус, Маја Козарски, Biljana Nikolić, Jovana Vunduk, Vesna Lazić и Ilija Đekić
Година2021
ЧасописActa periodica technologica
Волумен52
Страна од25
Страна до32

Pink oyster mushroom Pleurotus flabellatus mycelium produced by an airlift bioreactor - the evidence of potent in vitro biological activities,

A. Klaus, W. Wan-Mohtar, B. Nikolić, S. Cvetković, J. Vunduk, Pink oyster mushroom Pleurotus flabellatus mycelium produced by an airlift bioreactor - the evidence of potent in vitro biological activities,, World Journal of Microbiology and Biotechnology, Vol. 37, No. 1, pp. 17 - 17, 2021

АуториАнита Клаус, Wan A.A.Q.I. Wan-Mohtar, Biljana Nikolić, Stefana Cvetković и Jovana Vunduk
Година2021
ЧасописWorld Journal of Microbiology and Biotechnology
Волумен37
Број1
Страна од17
Страна до17

Synthesis, characterization and SAR studies of bis(imino)pyridines as antioxidants, acetylcholinesterase inhibitors and antimicrobial agents, Bioorganic Chemistry

M. Milošević, A. Marinković, P. Petrovic, A. Klaus, M. Nikolić, N. Prlainović, I. Cvijetić, Synthesis, characterization and SAR studies of bis(imino)pyridines as antioxidants, acetylcholinesterase inhibitors and antimicrobial agents, Bioorganic Chemistry, BIOORGANIC CHEMISTRY, Vol. 102, pp. 104073 - 104073, 2020

АуториMilena Milošević, Aleksandar D. Marinković, Predrag Petrovic, Анита Клаус, Milica Nikolić, Nevena Prlainović и Ilija Cvijetić
Година2020
ЧасописBIOORGANIC CHEMISTRY
Волумен102
Страна од104073
Страна до104073

Antioxidant activity of mushrooms in vitro and in frankfurters

S. Novaković, I. Đekić, A. Klaus, J. Vunduk, V. Đorđević, V. Tomović, B. Šojić, S. Kocić-Tanackov, I. Tomašević, Antioxidant activity of mushrooms in vitro and in frankfurters, Scientific Journal "Meat Technology", Vol. 61, No. 1, pp. 62 - 69, 2020

АуториSasa Novaković, Ilija Đekić, Анита Клаус, Jovana Vunduk, Vesna Đorđević, Vladimir Tomović, B. Šojić, Sunčica Kocić-Tanackov и Igor Tomašević
Година2020
ЧасописScientific Journal "Meat Technology"
Волумен61
Број1
Страна од62
Страна до69

The influence of mushroom Coriolus versicolor and hazelnuts enrichment on antioxidant activities and bioactive content of dark chocolate

M. Kozarski, A. Klaus, J. Vunduk, M. Niksic, The influence of mushroom Coriolus versicolor and hazelnuts enrichment on antioxidant activities and bioactive content of dark chocolate, Food and Feed Research, Vol. 47, No. 1, pp. 23 - 32, 2020

АуториМаја Козарски, Анита Клаус, Jovana Vunduk и Miomir Niksic
Година2020
ЧасописFood and Feed Research
Волумен47
Број1
Страна од23
Страна до32

Antimicrobial properties of silver-nanoparticles of Agaricus bisporus, Agaricus brasiliensis and Phellinus linteus

A. Klaus, P. Petrovic, J. Vunduk, V. Pavlović, L. van Griensven, Antimicrobial properties of silver-nanoparticles of Agaricus bisporus, Agaricus brasiliensis and Phellinus linteus, International Journal of Medicinal Mushrooms, Vol. 22, No. 9, pp. 869 - 883, 2020

АуториАнита Клаус, Predrag Petrovic, Jovana Vunduk, Vladimir Pavlović и Leo JLD van Griensven
Година2020
ЧасописInternational Journal of Medicinal Mushrooms
Волумен22
Број9
Страна од869
Страна до883

Immobilization of Chaga extract in alginate beads for modified release: simplicity meets efficiency

P. Petrovic, K. Ivanović, C. Octrue, M. Tumara, A. Jovanović, J. Vunduk, M. Niksić, R. Pjanović, B. Bugarski, A. Klaus, Immobilization of Chaga extract in alginate beads for modified release: simplicity meets efficiency, Chemical Industry, Vol. 73, No. 5, pp. 325 - 335, 2019

АуториPredrag Petrovic, K. Ivanović, C. Octrue, M. Tumara, A. Jovanović, Jovana Vunduk, Miomir Niksić, Rada Pjanović, Branko Bugarski и Анита Клаус
Година2019
ЧасописChemical Industry
Волумен73
Број5
Страна од325
Страна до335

Performance of wild-Serbian Ganoderma lucidum mycelium in treating synthetic sewage loading using batch bioreactor

Z. Mohd Hanafiah, W. Wan Mohtar, H. Abu Hasan, J. Stokbro, A. Klaus, W. Wan-Mohtar, Performance of wild-Serbian Ganoderma lucidum mycelium in treating synthetic sewage loading using batch bioreactor, Scientific Reports , Vol. 9, pp. 16109 - 16109, 2019

АуториZ Mohd Hanafiah, WHM Wan Mohtar, H. Abu Hasan, Jensen, H. Stokbro, Анита Клаус и W.A.A.Q.I. Wan-Mohtar
Година2019
ЧасописScientific Reports
Волумен9
Страна од16109
Страна до16109

Polysaccharides of Pleurotus flabellatus strain Mynuk produced by submerged fermentation as a promising novel tool against adhesion and biofilm formation of foodborne pathogens

J. Vunduk, W. Abd Al Qadr Imad Wan-Mohtar, S. Azuar Mohamad, N. Hafizati Abd Halim, A. Zainuri Mohd Dzomir, Z. Ziizak, A. Klaus, Polysaccharides of Pleurotus flabellatus strain Mynuk produced by submerged fermentation as a promising novel tool against adhesion and biofilm formation of foodborne pathogens, Food Science and Technology, Vol. 112, pp. 10822 - 10822, 2019

АуториJovana Vunduk, Wan Abd Al Qadr Imad Wan-Mohtar, Shaiful Azuar Mohamad, Nur Hafizati Abd Halim, Ahmad Zainuri Mohd Dzomir, Zeljko Ziizak и Анита Клаус
Година2019
ЧасописFood Science and Technology
Волумен112
Страна од10822
Страна до10822

Challenging the difference between white and brown Agaricus bisporus mushrooms: Science behind consumers choice

J. Vunduk, I. Đekić, P. Petrovic, I. Tomašević, M. Kozarski, S. Despotović, M. Niksic, A. Klaus, Challenging the difference between white and brown Agaricus bisporus mushrooms: Science behind consumers choice, British Food Journal, pp. 1381 - 1394, 2018

АуториJovana Vunduk, Ilija Đekić, Predrag Petrovic, Igor Tomašević, Маја Козарски, Саша Деспотовић, Miomir Niksic и Анита Клаус
Година2018
ЧасописBritish Food Journal
Страна од1381
Страна до1394

Application of quality function deployment on shelf-life analysis of Agaricus bisporus Portobello

I. Đekić, J. Vunduk, I. Tomašević, M. Kozarski, P. Petrovic, M. Niksic, P. Puđa, A. Klaus, Application of quality function deployment on shelf-life analysis of Agaricus bisporus Portobello, LWT - Food Science and Technology, Vol. 78, pp. 82 - 89, 2017

АуториIlija Đekić, Jovana Vunduk, Igor Tomašević, Маја Козарски, Predrag Petrovic, Miomir Niksic, Predrag Puđa и Анита Клаус
Година2017
ЧасописLWT - Food Science and Technology
Волумен78
Страна од82
Страна до89

Antimicrobial Activity of Chitosan Films With Essential Oils Against Listeria monocytogenes on Cabbage

G. Jovanović, A. Klaus, M. Niksic, Antimicrobial Activity of Chitosan Films With Essential Oils Against Listeria monocytogenes on Cabbage, Jundishapur Journal of Microbiology, Vol. 9, No. 9, pp. e34804 - e34804, 2016

АуториGordana Jovanović, Анита Клаус и Miomir Niksic
Година2016
ЧасописJundishapur Journal of Microbiology
Волумен9
Број9
Страна одe34804
Страна доe34804

Total quality index of Agaricus bisporus mushrooms packed in modified atmosphere

I. Đekić, J. Vunduk, I. Tomašević, M. Kozarski, P. Petrovic, M. Niksic, P. Puđa, A. Klaus, Total quality index of Agaricus bisporus mushrooms packed in modified atmosphere, Journal of the Science of Food and Agriculture, Vol. 97, pp. 3013 - 3021, 2016

АуториIlija Đekić, Jovana Vunduk, Igor Tomašević, Маја Козарски, Predrag Petrovic, Miomir Niksic, Predrag Puđa и Анита Клаус
Година2016
ЧасописJournal of the Science of Food and Agriculture
Волумен97
Страна од3013
Страна до3021

Nutraceutical properties of the methanolic extract of edible mushroom Cantharellus cibarius (Fries): primary mechanisms

M. Kozarski, A. Klaus, J. Vunduk, Z. Ziizak, M. Niksic, D. Jakovljevic, M. Vrvic, L. Van Griensven, Nutraceutical properties of the methanolic extract of edible mushroom Cantharellus cibarius (Fries): primary mechanisms, FOOD & FUNCTION, Vol. 6, pp. 1875 - 1886, 2015

АуториМаја Козарски, Анита Клаус, Jovana Vunduk, Zeljko Ziizak, Miomir Niksic, Dragica Jakovljevic, Miroslav Vrvic и Leo JLD Van Griensven
Година2015
ЧасописFOOD & FUNCTION
Волумен6
Страна од1875
Страна до1886

Antioxidants of Edible Mushrooms

M. Kozarski, A. Klaus, D. Jakovljevic, N. Todorovic, J. Vunduk, P. Petrovic, M. Niksic, M. Vrvic, L. van Griensven, Antioxidants of Edible Mushrooms, MOLECULES, Vol. 20(10), pp. 19489 - 19525, 2015

АуториМаја Козарски, Анита Клаус, Dragica Jakovljevic, Nina Todorovic, Jovana Vunduk, Predrag Petrovic, Miomir Niksic, Miroslav Vrvic и Leo JLD van Griensven
Година2015
ЧасописMOLECULES
Волумен20(10)
Страна од19489
Страна до19525