C-ТМ-14-ХИГХ - Методе у контроли микробиолошке безбедности и хигијене хране
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Методе у контроли микробиолошке безбедности и хигијене хране | |||
Акроним | C-ТМ-14-ХИГХ | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Технолошка микробиологија | |||
Тип студија | специјалистичке академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 5.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | - | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студенту стицање знања и разумевање метода које се данас примењују за микробиолошку анализу намирница у Србији, ЕУ и свету. | |||
Исходи учења (стечена знања) | На крају модула студент треба да покаже познавање и разумевање микробиолошких критеријума који се односе на безбедност хране; анализира хигијенске критеријуме појединих процеса у производњи хране; критички мисли и развија креативно мишљење; презентује стечена знања кроз писмене и усмене форме излагања. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Законска регулатива у Србији, ЕУ и у свету у контроли микробиолошке безбедности и хигијене хране. Критеријуми безбедности хране и хигијене процеса производње. Микробиолошки критеријуми за храну биљног и анималног порекла. Употреба референтних SRPS EN ISO метода. Тумачење резултата. Поређење домаће регулативе са земљама у региону. | |||
Садржај практичне наставе | Експериментални рад методе за изолацију и идентификацију микроорганизама из хране. Најважније SRPS EN ISO методе за бактерије: Salmonella , Listeria monocytogenes, стафилокони ентеротоксини, E.coli, Enterobacteriaceae и др. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
0.13333333333333333 | 0 | |||
Методе извођења наставе | Интерактивна предавања, лабораторијске вежбе и консултације, коришћењем колаборативне, и кооперативне методе активног учења. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 10 | Писмени испит | 70 | |
Практична настава | 10 | Усмени испит | ||
Пројекти | 10 | |||
Колоквијуми | ||||
Семинари |