Навигација

C-ТМ-14-ХИГХ - Методе у контроли микробиолошке безбедности и хигијене хране

Спецификација предмета
НазивМетоде у контроли микробиолошке безбедности и хигијене хране
АкронимC-ТМ-14-ХИГХ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулТехнолошка микробиологија
Тип студијаспецијалистичке академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање знања и разумевање метода које се данас примењују за микробиолошку анализу намирница у Србији, ЕУ и свету.
    Исходи учења (стечена знања)На крају модула студент треба да покаже познавање и разумевање микробиолошких критеријума који се односе на безбедност хране; анализира хигијенске критеријуме појединих процеса у производњи хране; критички мисли и развија креативно мишљење; презентује стечена знања кроз писмене и усмене форме излагања.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеЗаконска регулатива у Србији, ЕУ и у свету у контроли микробиолошке безбедности и хигијене хране. Критеријуми безбедности хране и хигијене процеса производње. Микробиолошки критеријуми за храну биљног и анималног порекла. Употреба референтних SRPS EN ISO метода. Тумачење резултата. Поређење домаће регулативе са земљама у региону.
    Садржај практичне наставеЕкспериментални рад методе за изолацију и идентификацију микроорганизама из хране. Најважније SRPS EN ISO методе за бактерије: Salmonella , Listeria monocytogenes, стафилокони ентеротоксини, E.coli, Enterobacteriaceae и др.
    Литература
    1. УРЕДБА КОМИСИЈЕ (ЕЗ) БР. 2073/2005 о микробиолошким критеријумима за прехрамбене производе
    2. Правилник о општим и посебним условима хигијене хране у било којој фази производње, прераде и промета. Службени гласник РС‖, број 72/10
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    0.133333333333333330
    Методе извођења наставеИнтерактивна предавања, лабораторијске вежбе и консултације, коришћењем колаборативне, и кооперативне методе активног учења.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања10Писмени испит70
    Практична настава10Усмени испит
    Пројекти10
    Колоквијуми
    Семинари