Navigacija

C-TM-14-HIGH - Metode u kontroli mikrobiološke bezbednosti i higijene hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Metode u kontroli mikrobiološke bezbednosti i higijene hrane
Akronim C-TM-14-HIGH
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Tehnološka mikrobiologija
Tip studija specijalističke akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje znanja i razumevanje metoda koje se danas primenjuju za mikrobiološku analizu namirnica u Srbiji, EU i svetu.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Na kraju modula student treba da pokaže poznavanje i razumevanje mikrobioloških kriterijuma koji se odnose na bezbednost hrane; analizira higijenske kriterijume pojedinih procesa u proizvodnji hrane; kritički misli i razvija kreativno mišljenje; prezentuje stečena znanja kroz pismene i usmene forme izlaganja.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Zakonska regulativa u Srbiji, EU i u svetu u kontroli mikrobiološke bezbednosti i higijene hrane. Kriterijumi bezbednosti hrane i higijene procesa proizvodnje. Mikrobiološki kriterijumi za hranu biljnog i animalnog porekla. Upotreba referentnih SRPS EN ISO metoda. Tumačenje rezultata. Poređenje domaće regulative sa zemljama u regionu.
    Sadržaj praktične nastave Eksperimentalni rad metode za izolaciju i identifikaciju mikroorganizama iz hrane. Najvažnije SRPS EN ISO metode za bakterije: Salmonella , Listeria monocytogenes, stafilokoni enterotoksini, E.coli, Enterobacteriaceae i dr.
    Literatura
    1. UREDBA KOMISIJE (EZ) BR. 2073/2005 o mikrobiološkim kriterijumima za prehrambene proizvode
    2. Pravilnik o opštim i posebnim uslovima higijene hrane u bilo kojoj fazi proizvodnje, prerade i prometa. Službeni glasnik RS‖, broj 72/10
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    0.13333333333333333 0
    Metode izvođenja nastave Interaktivna predavanja, laboratorijske vežbe i konsultacije, korišćenjem kolaborativne, i kooperativne metode aktivnog učenja.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 10 Pismeni ispit 70
    Praktična nastava 10 Usmeni ispit
    Projekti 10
    Kolokvijumi
    Seminari