Навигација

О-РА-14-ГЉИ-13 - Гљиварство

Спецификација предмета
НазивГљиварство
АкронимО-РА-14-ГЉИ-13
Студијски програмБиљна производња
МодулРатарство и повртарство
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтицање: а) знања o значају гљива у исхрани, индустријском гајењу јестивих (шампињон, буковача) и медицински значајних гљива (ганодерма, шитаке); б) вештина препознавања основних врста гљива из природних станишта и индустријски гајених врста, упознавање са основним техникама изолације, гајења и идентификације виших гљива, као и практичним гајењем у индустријским условима.
    Исходи учења (стечена знања)- препознавање карактеристика основних група гљива - дефинисање улоге гљива у трансформационим процесима лигноцелулозних супстрата - разумевање утицаја еколошких фактора на раст и развиће гљива и повећање приноса - сагледавање улоге и значаја гљива у производњи нутрацеутика и као продуцената биолошки активних материја - оспособљавање за производњу најважнијих индустријских гљива
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПојам, историјски развој, значај гљива; Опште особине - грађа гљива, начин исхране, размножавање, економичност гајања; Добијање чистих култура и стартер култура (мицелијума); Гајење шампињона, буковаче, шитаке; Особине, значај и гајење медицински значајних гљива; Изоловање и значај биолошки активних материја; Употреба гљива у исхрани и производњи дијететских производа.
    Садржај практичне наставеТеоријску наставу прати извођење практичних лабораторијских вежби у наведеним областима као и посета погонима за индустријско гајење. Студијски истраживачки рад обухвата детаљну обраду једне одабране врсте гљива.
    Литература
    1. Stamets, P. Growing Gourmet and Medicinal Mushrooms.Ten Speed Presss 2000
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    22
    Методе извођења наставеНастава ће се изводити кроз класична предавања и лабораторијске вежбе, као и методе интерактивне наставе. Од метода интерактивне наставе у настави користе се индивидуалне, групне односно тимске колаборативне и кооперативне методе активног учења.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит40
    Практична настава5Усмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари30