Навигација

Д-ТХ-20-ВКТМ - Микробиологија хране и предиктивна микробиологија

Спецификација предмета
НазивМикробиологија хране и предиктивна микробиологија
АкронимД-ТХ-20-ВКТМ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулПрехрамбена технологија
Тип студијадокторске академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ12.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаРазумевање карактеристика микроорганизма значајних за прозводњу хране, узрочника кварења хране и патогених микроорганизама. Детерминисање услова за продукцију примарних и секундарних метаболита, предвиђање активности микроорганизама под утицајем различитих еколошких фактора, а на основу тога формирање модела који се односе на микробиолошку безбедност и одрживост различитих прехрамбених производа.
    Исходи учења (стечена знања)Креирање предиктивних модела микробиолошке безбедности и одрживости производа у храни; примена софтвера погодних за предиктивно моделовање у микробиологији хране; дефинисање примене конкретних модела у различитим сценаријима који се јављају у храни у зависности од утицаја еколошких фактора.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеКарактеристике микроорганизама значајних за индустријску производњу хране. Раст узрочника кварења као и патогених врста. Предиктивно моделовање микробиолошког одговора у храни у зависности од фактора раста микроорганизама. Примена одговарајућих база података и софтверских програма неопходних у креирању различитих модела.
    Садржај практичне наставеЕкспериментални рад (демонстрације или рад студента) у циљу овладавања техникама детекције различитих група микроорганизама, њихове метаболичке активности, предиктивно моделовање микробиолошког одговора микроорганизама одговорних за производњу, безбедност и одрживост хране, примена одговарајућих софтверских програма неопходних за предвиђање конкретних случајева.
    Литература
    1. Pathogen Modeling Program (PMP) Online
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    503
    Методе извођења наставеПредавања, интерактивна настава, претраживање литературе, писање семинарског рада, примена предиктивног моделoвања на конкретним случајевима, тумачење резултата.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит60
    Практична наставаУсмени испит
    Пројекти40
    Колоквијуми
    Семинари