Navigacija

D-TH-20-VKTM - Mikrobiologija hrane i prediktivna mikrobiologija

Specifikacija predmeta
Naziv Mikrobiologija hrane i prediktivna mikrobiologija
Akronim D-TH-20-VKTM
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Prehrambena tehnologija
Tip studija doktorske akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 12.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Razumevanje karakteristika mikroorganizma značajnih za prozvodnju hrane, uzročnika kvarenja hrane i patogenih mikroorganizama. Determinisanje uslova za produkciju primarnih i sekundarnih metabolita, predviđanje aktivnosti mikroorganizama pod uticajem različitih ekoloških faktora, a na osnovu toga formiranje modela koji se odnose na mikrobiološku bezbednost i održivost različitih prehrambenih proizvoda.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Kreiranje prediktivnih modela mikrobiološke bezbednosti i održivosti proizvoda u hrani; primena softvera pogodnih za prediktivno modelovanje u mikrobiologiji hrane; definisanje primene konkretnih modela u različitim scenarijima koji se javljaju u hrani u zavisnosti od uticaja ekoloških faktora.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Karakteristike mikroorganizama značajnih za industrijsku proizvodnju hrane. Rast uzročnika kvarenja kao i patogenih vrsta. Prediktivno modelovanje mikrobiološkog odgovora u hrani u zavisnosti od faktora rasta mikroorganizama. Primena odgovarajućih baza podataka i softverskih programa neophodnih u kreiranju različitih modela.
    Sadržaj praktične nastave Eksperimentalni rad (demonstracije ili rad studenta) u cilju ovladavanja tehnikama detekcije različitih grupa mikroorganizama, njihove metaboličke aktivnosti, prediktivno modelovanje mikrobiološkog odgovora mikroorganizama odgovornih za proizvodnju, bezbednost i održivost hrane, primena odgovarajućih softverskih programa neophodnih za predviđanje konkretnih slučajeva.
    Literatura
    1. Pathogen Modeling Program (PMP) Online
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    5 0 3
    Metode izvođenja nastave Predavanja, interaktivna nastava, pretraživanje literature, pisanje seminarskog rada, primena prediktivnog modelovanja na konkretnim slučajevima, tumačenje rezultata.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit 60
    Praktična nastava Usmeni ispit
    Projekti 40
    Kolokvijumi
    Seminari