О-КВ-14-МИКБ-13 - Микробиологија биљних производа
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Микробиологија биљних производа | |||
Акроним | О-КВ-14-МИКБ-13 | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Технологија конзервисања и врења | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | Стицање знања/разумевање улоге и значаја специфичних микроорганизама у производњи хране биљног порекла; начина трансформације основних састојака у храни под утицајем микроорганизама, контролисања присутне микрофлоре у храни, улоге микроорганизама у ферментационим процесима у производњи биљних производа, специфичног гајења микроорганизама у индустријској производњи. | |||
Исходи учења (стечена знања) | - карактеризација основних група микроорганизама присутних у прехрамбеним производима биљног порекла, као и извора из којих потицу - дефинисање улоге микроорганизама у ферментационим и трансформационим процесима - примена инструмената за праћење раста микроорганизама и њихова примена у прехрамбеној индустрији - презентовање стечених знања и примена у пракси | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Concept, historical development and activity of microorganisms; Microorganisms important for industrial production; cultivation of microorganism; microbiological biosynthesis; starter cultures in the production of: beer, wine, alcohol, strong alcoholic beverages, glycerin, bread and bakery products; application of lactic propionic, butyric, acetone butyl, acetic, citric and gluconic fermentation. | |||
Садржај практичне наставе | Лабораторијске вежбе у наведеним областима: методе изолације и идентификације наведених различитих група бактерија, квасаца, плесни, актиномицета, методе контроле производње. Студиски истраживачки рад обухвата детаљну обраду једне одабране групе индустријских микроорганизама. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
3 | 2 | |||
Методе извођења наставе | Настава ће се изводити кроз класична предавања и лабораторијске вежбе, као и методе интерактивне наставе. Од метода интерактивне наставе у настави користе се индивидуалне, групне односно тимске колаборативне и кооперативне методе активног учења. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | ||
Практична настава | 5 | Усмени испит | 40 | |
Пројекти | ||||
Колоквијуми | 20 | |||
Семинари | 30 |