Navigacija

O-KV-14-MIKB-13 - Mikrobiologija biljnih proizvoda

Specifikacija predmeta
Naziv Mikrobiologija biljnih proizvoda
Akronim O-KV-14-MIKB-13
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Tehnologija konzervisanja i vrenja
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje znanja/razumevanje uloge i značaja specifičnih mikroorganizama u proizvodnji hrane biljnog porekla; načina transformacije osnovnih sastojaka u hrani pod uticajem mikroorganizama, kontrolisanja prisutne mikroflore u hrani, uloge mikroorganizama u fermentacionim procesima u proizvodnji biljnih proizvoda, specifičnog gajenja mikroorganizama u industrijskoj proizvodnji.
    Ishodi učenja (stečena znanja) - karakterizacija osnovnih grupa mikroorganizama prisutnih u prehrambenim proizvodima biljnog porekla, kao i izvora iz kojih poticu - definisanje uloge mikroorganizama u fermentacionim i transformacionim procesima - primena instrumenata za praćenje rasta mikroorganizama i njihova primena u prehrambenoj industriji - prezentovanje stečenih znanja i primena u praksi
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Concept, historical development and activity of microorganisms; Microorganisms important for industrial production; cultivation of microorganism; microbiological biosynthesis; starter cultures in the production of: beer, wine, alcohol, strong alcoholic beverages, glycerin, bread and bakery products; application of lactic propionic, butyric, acetone butyl, acetic, citric and gluconic fermentation.
    Sadržaj praktične nastave Laboratorijske vežbe u navedenim oblastima: metode izolacije i identifikacije navedenih različitih grupa bakterija, kvasaca, plesni, aktinomiceta, metode kontrole proizvodnje. Studiski istraživački rad obuhvata detaljnu obradu jedne odabrane grupe industrijskih mikroorganizama.
    Literatura
    1. Praktikum iz predmeta Mikrobiologija biljnih proizvoda
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Nastava će se izvoditi kroz klasična predavanja i laboratorijske vežbe, kao i metode interaktivne nastave. Od metoda interaktivne nastave u nastavi koriste se individualne, grupne odnosno timske kolaborativne i kooperativne metode aktivnog učenja.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 5 Pismeni ispit
    Praktična nastava 5 Usmeni ispit 40
    Projekti
    Kolokvijumi 20
    Seminari 30