Навигација

О-КВ-20-МИКБ - Микробиологија биљних производа

Спецификација предмета
НазивМикробиологија биљних производа
АкронимО-КВ-20-МИКБ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулТехнологија конзервисања и врења
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтицање знања/разумевање улоге и значаја специфичних микроорганизама у производњи хране биљног порекла; начина трансформације основних састојака у храни под утицајем микроорганизама, контролисања присутне микрофлоре у храни, улоге микроорганизама у ферментационим процесима у производњи биљних производа, специфичног гајења микроорганизама у индустријској производњи.
    Исходи учења (стечена знања)- карактеризација основних група микроорганизама присутних у прехрамбеним производима биљног порекла, као и извора из којих потицу - дефинисање улоге микроорганизама у ферментационим и трансформационим процесима - примена инструмената за праћење раста микроорганизама и њихова примена у прехрамбеној индустрији - презентовање стечених знања и примена у пракси
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеConcept, historical development and activity of microorganisms; Microorganisms important for industrial production; cultivation of microorganism; microbiological biosynthesis; starter cultures in the production of: beer, wine, alcohol, strong alcoholic beverages, glycerin, bread and bakery products; application of lactic propionic, butyric, acetone butyl, acetic, citric and gluconic fermentation.
    Садржај практичне наставеЛабораторијске вежбе у наведеним областима: методе изолације и идентификације наведених различитих група бактерија, квасаца, плесни, актиномицета, методе контроле производње. Студиски истраживачки рад обухвата детаљну обраду једне одабране групе индустријских микроорганизама.
    Литература
    1. Практикум из предмета Микробиологија биљних производа
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    211
    Методе извођења наставеНастава ће се изводити кроз класична предавања и лабораторијске вежбе, као и методе интерактивне наставе. Од метода интерактивне наставе у настави користе се индивидуалне, групне односно тимске колаборативне и кооперативне методе активног учења.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит
    Практична настава5Усмени испит40
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари30