Навигација

М-МХ-20-ПФХ - Пробиотици у производњи функционалне хране

Спецификација предмета
НазивПробиотици у производњи функционалне хране
АкронимМ-МХ-20-ПФХ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулМикробиологија хране и животне средине
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ7.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаИсторијат пробиотика; Микробне и метаболичке интеракције пробиотичке културе у гастроинтестиналном тракту. Механизам деловања и Здравствени утицаји пробиотика. Синбиотици. Утицај технолошких параметара производње хране на вијабилност пробиотика. Изолација и селекција потенцијалних пробиотика, процене могућности примене у производњи хране, утврђивање вијабилности у храни
    Исходи учења (стечена знања)да опише и објасни карактеристике различитих родовa пробиотских бактерија демонстрира методе изолације и идентификације, одабере и примени методе утврђивања пробиотских критеријума интегрише све технолошке аспекте могућности њихове примене у производњи хране утврди концентрације пробиотика који се додају, зависно од конкретног технолошког процеса производње
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеКарактеристике бактерија млечне киселине као пробиотици; Здравствени утицај и механизми њиховог деловања. Микробиота гастроинтестиналног тракта. Методе за утврђивање технолошких и пробиотских критеријума; Пребиотици улога и значај , синбиотици. Развој технологија функционалне хране са пробиотицима
    Садржај практичне наставеТехнике изолације значајних пробиотских врста бактерија млечне киселине, методе утврђивања важних технолошких параметара за примену у храни, методе испитивања пробиотских критеријума код потенцијалних пробиотских сојева, методе за раздвајање и утврђивање броја пробиотика у храни, методе за детерминисање вијабилности пробиотика током складиштења пробиотских прехрамбених производa
    Литература
    1. Радуловић, З. 2010: Аутохтоне бактерије млечне киселине као стартер културе. Пољопривредни факултет Универзитета у Београду, Београд, Србија
    2. Радуловић, З. и Мирковић М. 2016: Пробиотици и пребиотици, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду, Београд, Србија.
    3. G.W. Tannock: Probiotics. A general review, Horizon Scientific Press, 1999.
    4. R. Fuller: Probiotics: The scientific basis, Chapman & Hall, London, 1992..
    5. R. J. Siezen, J. Kok, T. Abee, G. Schaafsma: Lactic acid bacteria: genetic,metabolism and applications, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, 2002.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    300.13333333333333333
    Методе извођења наставе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит70
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари30