M-MH-20-PFH - Probiotici u proizvodnji funkcionalne hrane
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Probiotici u proizvodnji funkcionalne hrane | |||
| Akronim | M-MH-20-PFH | |||
| Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
| Modul | Mikrobiologija hrane i životne sredine | |||
| Tip studija | master akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 7.0 | Status predmeta | izborni | |
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Istorijat probiotika; Mikrobne i metaboličke interakcije probiotičke kulture u gastrointestinalnom traktu. Mehanizam delovanja i Zdravstveni uticaji probiotika. Sinbiotici. Uticaj tehnoloških parametara proizvodnje hrane na vijabilnost probiotika. Izolacija i selekcija potencijalnih probiotika, procene mogućnosti primene u proizvodnji hrane, utvrđivanje vijabilnosti u hrani | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | da opiše i objasni karakteristike različitih rodova probiotskih bakterija demonstrira metode izolacije i identifikacije, odabere i primeni metode utvrđivanja probiotskih kriterijuma integriše sve tehnološke aspekte mogućnosti njihove primene u proizvodnji hrane utvrdi koncentracije probiotika koji se dodaju, zavisno od konkretnog tehnološkog procesa proizvodnje | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Karakteristike bakterija mlečne kiseline kao probiotici; Zdravstveni uticaj i mehanizmi njihovog delovanja. Mikrobiota gastrointestinalnog trakta. Metode za utvrđivanje tehnoloških i probiotskih kriterijuma; Prebiotici uloga i značaj , sinbiotici. Razvoj tehnologija funkcionalne hrane sa probioticima | |||
| Sadržaj praktične nastave | Tehnike izolacije značajnih probiotskih vrsta bakterija mlečne kiseline, metode utvrđivanja važnih tehnoloških parametara za primenu u hrani, metode ispitivanja probiotskih kriterijuma kod potencijalnih probiotskih sojeva, metode za razdvajanje i utvrđivanje broja probiotika u hrani, metode za determinisanje vijabilnosti probiotika tokom skladištenja probiotskih prehrambenih proizvoda | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 3 | 0 | 0.13333333333333333 | ||
| Metode izvođenja nastave | ||||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | |||
| Praktična nastava | Usmeni ispit | 70 | ||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | ||||
| Seminari | 30 | |||
