Navigacija

M-MH-20-PFH - Probiotici u proizvodnji funkcionalne hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Probiotici u proizvodnji funkcionalne hrane
Akronim M-MH-20-PFH
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Mikrobiologija hrane i životne sredine
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 7.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Istorijat probiotika; Mikrobne i metaboličke interakcije probiotičke kulture u gastrointestinalnom traktu. Mehanizam delovanja i Zdravstveni uticaji probiotika. Sinbiotici. Uticaj tehnoloških parametara proizvodnje hrane na vijabilnost probiotika. Izolacija i selekcija potencijalnih probiotika, procene mogućnosti primene u proizvodnji hrane, utvrđivanje vijabilnosti u hrani
    Ishodi učenja (stečena znanja) da opiše i objasni karakteristike različitih rodova probiotskih bakterija demonstrira metode izolacije i identifikacije, odabere i primeni metode utvrđivanja probiotskih kriterijuma integriše sve tehnološke aspekte mogućnosti njihove primene u proizvodnji hrane utvrdi koncentracije probiotika koji se dodaju, zavisno od konkretnog tehnološkog procesa proizvodnje
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Karakteristike bakterija mlečne kiseline kao probiotici; Zdravstveni uticaj i mehanizmi njihovog delovanja. Mikrobiota gastrointestinalnog trakta. Metode za utvrđivanje tehnoloških i probiotskih kriterijuma; Prebiotici uloga i značaj , sinbiotici. Razvoj tehnologija funkcionalne hrane sa probioticima
    Sadržaj praktične nastave Tehnike izolacije značajnih probiotskih vrsta bakterija mlečne kiseline, metode utvrđivanja važnih tehnoloških parametara za primenu u hrani, metode ispitivanja probiotskih kriterijuma kod potencijalnih probiotskih sojeva, metode za razdvajanje i utvrđivanje broja probiotika u hrani, metode za determinisanje vijabilnosti probiotika tokom skladištenja probiotskih prehrambenih proizvoda
    Literatura
    1. Radulović, Z. 2010: Autohtone bakterije mlečne kiseline kao starter kulture. Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd, Srbija
    2. Radulović, Z. i Mirković M. 2016: Probiotici i prebiotici, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, Beograd, Srbija.
    3. G.W. Tannock: Probiotics. A general review, Horizon Scientific Press, 1999.
    4. R. Fuller: Probiotics: The scientific basis, Chapman & Hall, London, 1992..
    5. R. J. Siezen, J. Kok, T. Abee, G. Schaafsma: Lactic acid bacteria: genetic,metabolism and applications, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, 2002.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 0 0.13333333333333333
    Metode izvođenja nastave
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 70
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 30