М-МХ-14-ММХ - Мeтоде у микробиологији хране
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Мeтоде у микробиологији хране | |||
| Акроним | М-МХ-14-ММХ | |||
| Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
| Модул | Микробиологија хране и животне средине | |||
| Тип студија | мастер академске студије | |||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 8.0 | Статус предмета | обавезан | |
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| Циљеви изучавања предмета | Разумевања карактеристика микроорганизама значајних за производњу хране, који изазивају кварење намирница , као и патогених микроорганизама; класичне, савремене и брзе микробиолошке методе изолације иидентификације микроорганизама, значајних за производњу и контролу квалитета хране;методе испитивања микробиолошке исправности производа, према регулативи | |||
| Исходи учења (стечена знања) | Студент треба да опише, препозна и разликује карактеристике различитих група микроорганизама значајних за производњу и контролу хране, овлада методама њихове изолације и идентификације, окарактерише и разликује различите патогене бактерије спроводи и упореди методе анализа микробиолошке исправности производа, | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | упознавање са карактеристикама различитих група бактерија, квасаца и плесни који се могу наћи у прехрамбеним производима; детаљније упознавање са класичним и савременим методама за изолацију и идентификацију сваке група микроорганизама, као и брзим методама у анализи хране. | |||
| Садржај практичне наставе | Tехнике изолације значајних група бактерија, квасаца и плесни, методе идентификације значаних група бактерија, квасаца и плесни, методе испитивања исправости различитих група прехрамбених производа, брзе методе анализе хране | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 3 | 0 | |||
| Методе извођења наставе | ||||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | 30 | Писмени испит | ||
| Практична настава | Усмени испит | 70 | ||
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | ||||
| Семинари | ||||
