Навигација

М-МХ-14-ММХ - Мeтоде у микробиологији хране

Спецификација предмета
НазивМeтоде у микробиологији хране
АкронимМ-МХ-14-ММХ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулМикробиологија хране и животне средине
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Наставник/сарадник (ДОН)
      Број ЕСПБ8.0Статус предметаобавезан
      Условљност другим предметимаОблик условљености
      Циљеви изучавања предметаРазумевања карактеристика микроорганизама значајних за производњу хране, који изазивају кварење намирница , као и патогених микроорганизама; класичне, савремене и брзе микробиолошке методе изолације иидентификације микроорганизама, значајних за производњу и контролу квалитета хране;методе испитивања микробиолошке исправности производа, према регулативи
      Исходи учења (стечена знања)Студент треба да опише, препозна и разликује карактеристике различитих група микроорганизама значајних за производњу и контролу хране, овлада методама њихове изолације и идентификације, окарактерише и разликује различите патогене бактерије спроводи и упореди методе анализа микробиолошке исправности производа,
      Садржај предмета
      Садржај теоријске наставеупознавање са карактеристикама различитих група бактерија, квасаца и плесни који се могу наћи у прехрамбеним производима; детаљније упознавање са класичним и савременим методама за изолацију и идентификацију сваке група микроорганизама, као и брзим методама у анализи хране.
      Садржај практичне наставеTехнике изолације значајних група бактерија, квасаца и плесни, методе идентификације значаних група бактерија, квасаца и плесни, методе испитивања исправости различитих група прехрамбених производа, брзе методе анализе хране
      Литература
      1. Радуловић, З., Петрушић, М. (2011): Микробиолошке методе анализа хране, Пољопривредни факултет, Универзитет у Београду, Београд, Србија.
      2. Wilkie F. Harrigon (1998): Laboratory methods in food microbiology, 3. edition, Academic Press, California.
      3. Frances Pouch Downes, Keith Ito (2001): Compendium of methods for the microbiological examination of foods, Fourth edition, American Publish Health Association
      4. Diane Roberts, William Hooper, Melody Greenwood (2003):Practical food microbiology: Methods for the examination of food for microorganisms of public health significance, Blackwell Publishing, Oxford, UK.
      Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
      ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
      30
      Методе извођења наставе
      Оцена знања (максимални број поена 100)
      Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
      Активности у току предавања30Писмени испит
      Практична наставаУсмени испит70
      Пројекти
      Колоквијуми
      Семинари