Navigacija

M-MH-14-MMH - Metode u mikrobiologiji hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Metode u mikrobiologiji hrane
Akronim M-MH-14-MMH
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Mikrobiologija hrane i životne sredine
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Nastavnik/saradnik (DON)
      Broj ESPB 8.0 Status predmeta obavezan
      Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
      Ciljevi izučavanja predmeta Razumevanja karakteristika mikroorganizama značajnih za proizvodnju hrane, koji izazivaju kvarenje namirnica , kao i patogenih mikroorganizama; klasične, savremene i brze mikrobiološke metode izolacije iidentifikacije mikroorganizama, značajnih za proizvodnju i kontrolu kvaliteta hrane;metode ispitivanja mikrobiološke ispravnosti proizvoda, prema regulativi
      Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da opiše, prepozna i razlikuje karakteristike različitih grupa mikroorganizama značajnih za proizvodnju i kontrolu hrane, ovlada metodama njihove izolacije i identifikacije, okarakteriše i razlikuje različite patogene bakterije sprovodi i uporedi metode analiza mikrobiološke ispravnosti proizvoda,
      Sadržaj predmeta
      Sadržaj teorijske nastave upoznavanje sa karakteristikama različitih grupa bakterija, kvasaca i plesni koji se mogu naći u prehrambenim proizvodima; detaljnije upoznavanje sa klasičnim i savremenim metodama za izolaciju i identifikaciju svake grupa mikroorganizama, kao i brzim metodama u analizi hrane.
      Sadržaj praktične nastave Tehnike izolacije značajnih grupa bakterija, kvasaca i plesni, metode identifikacije značanih grupa bakterija, kvasaca i plesni, metode ispitivanja ispravosti različitih grupa prehrambenih proizvoda, brze metode analize hrane
      Literatura
      1. Radulović, Z., Petrušić, M. (2011): Mikrobiološke metode analiza hrane, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu, Beograd, Srbija.
      2. Wilkie F. Harrigon (1998): Laboratory methods in food microbiology, 3. edition, Academic Press, California.
      3. Frances Pouch Downes, Keith Ito (2001): Compendium of methods for the microbiological examination of foods, Fourth edition, American Publish Health Association
      4. Diane Roberts, William Hooper, Melody Greenwood (2003):Practical food microbiology: Methods for the examination of food for microorganisms of public health significance, Blackwell Publishing, Oxford, UK.
      Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
      Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
      3 0
      Metode izvođenja nastave
      Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
      Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
      Aktivnosti u toku predavanja 30 Pismeni ispit
      Praktična nastava Usmeni ispit 70
      Projekti
      Kolokvijumi
      Seminari