C-ТМ-14-ТМИК - Технолошкa микробиологијa
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Технолошкa микробиологијa | |||
| Акроним | C-ТМ-14-ТМИК | |||
| Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
| Модул | Технолошка микробиологија | |||
| Тип студија | специјалистичке академске студије | |||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 5.0 | Статус предмета | изборни | |
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| Циљеви изучавања предмета | разумевања улоге и значаја специфичних микроорганизама у производњи хране. Студент треба да обради: посебне групе микроорганизма значајне за индустријску производњу; упозна специфично гајење микроорганизама у индустријској производњи; одабране микробиолошке биосинтезе, улогу микроорганизма у храни, болести које они изазивају и нека кварења хране и основне принципе микробиолошке контроле производње | |||
| Исходи учења (стечена знања) | Стицање знања о посебним групама микроорганизама значајних за индустријску производњу и способност примене специфичног гајења микроорганизама у индустријској производњи. Улога микроорганизама у технолошким поступцима конзервисања | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Карактеристике микроорганизама у индустријској производњи: аеробни и анаеробни процеси, аноксидативне и оксидативне ферментације. Улога микроорганизама у технолошким поступцима производње хране; микробно разлагање протеина, полисахарида, масти. Улога микроорганизма у храни, болести које они изазивају и нека кварења хране. Микробиолошка контрола производње према регулативи | |||
| Садржај практичне наставе | Лабораторијске вежбе прате теоријску наставу. | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 0.13333333333333333 | 0 | |||
| Методе извођења наставе | ||||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | Писмени испит | |||
| Практична настава | Усмени испит | 70 | ||
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | ||||
| Семинари | 30 | |||
