Навигација

C-ТМ-14-ТМИК - Технолошкa микробиологијa

Спецификација предмета
НазивТехнолошкa микробиологијa
АкронимC-ТМ-14-ТМИК
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулТехнолошка микробиологија
Тип студијаспецијалистичке академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаразумевања улоге и значаја специфичних микроорганизама у производњи хране. Студент треба да обради: посебне групе микроорганизма значајне за индустријску производњу; упозна специфично гајење микроорганизама у индустријској производњи; одабране микробиолошке биосинтезе, улогу микроорганизма у храни, болести које они изазивају и нека кварења хране и основне принципе микробиолошке контроле производње
    Исходи учења (стечена знања)Стицање знања о посебним групама микроорганизама значајних за индустријску производњу и способност примене специфичног гајења микроорганизама у индустријској производњи. Улога микроорганизама у технолошким поступцима конзервисања
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеКарактеристике микроорганизама у индустријској производњи: аеробни и анаеробни процеси, аноксидативне и оксидативне ферментације. Улога микроорганизама у технолошким поступцима производње хране; микробно разлагање протеина, полисахарида, масти. Улога микроорганизма у храни, болести које они изазивају и нека кварења хране. Микробиолошка контрола производње према регулативи
    Садржај практичне наставеЛабораторијске вежбе прате теоријску наставу.
    Литература
    1. Стојановић, М., Никшић, М. (2000): Технолошка микробиологија биљних производа. Пољoпривредни факултет, Београд.
    2. Јоханидес, В. (1990): Индустријска микробиологија, Загреб.
    3. James M.Jay (2005): Modern Food Microbiology, AN aspen Pub. Marylend 6 and 7 ed 200.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    0.133333333333333330
    Методе извођења наставе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит70
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари30