Navigacija

C-TM-14-TMIK - Tehnološka mikrobiologija

Specifikacija predmeta
Naziv Tehnološka mikrobiologija
Akronim C-TM-14-TMIK
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Tehnološka mikrobiologija
Tip studija specijalističke akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 5.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta razumevanja uloge i značaja specifičnih mikroorganizama u proizvodnji hrane. Student treba da obradi: posebne grupe mikroorganizma značajne za industrijsku proizvodnju; upozna specifično gajenje mikroorganizama u industrijskoj proizvodnji; odabrane mikrobiološke biosinteze, ulogu mikroorganizma u hrani, bolesti koje oni izazivaju i neka kvarenja hrane i osnovne principe mikrobiološke kontrole proizvodnje
    Ishodi učenja (stečena znanja) Sticanje znanja o posebnim grupama mikroorganizama značajnih za industrijsku proizvodnju i sposobnost primene specifičnog gajenja mikroorganizama u industrijskoj proizvodnji. Uloga mikroorganizama u tehnološkim postupcima konzervisanja
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Karakteristike mikroorganizama u industrijskoj proizvodnji: aerobni i anaerobni procesi, anoksidativne i oksidativne fermentacije. Uloga mikroorganizama u tehnološkim postupcima proizvodnje hrane; mikrobno razlaganje proteina, polisaharida, masti. Uloga mikroorganizma u hrani, bolesti koje oni izazivaju i neka kvarenja hrane. Mikrobiološka kontrola proizvodnje prema regulativi
    Sadržaj praktične nastave Laboratorijske vežbe prate teorijsku nastavu.
    Literatura
    1. Stojanović, M., Nikšić, M. (2000): Tehnološka mikrobiologija biljnih proizvoda. Poljoprivredni fakultet, Beograd.
    2. Johanides, V. (1990): Industrijska mikrobiologija, Zagreb.
    3. James M.Jay (2005): Modern Food Microbiology, AN aspen Pub. Marylend 6 and 7 ed 200.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    0.13333333333333333 0
    Metode izvođenja nastave
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 70
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 30