Назив | Општа микробиологија |
---|
Акроним | О-УБ-14-ОМИК-13 |
---|
Студијски програм | Прехрамбена технологија |
---|
Модул | Управљање безбедношћу и квалитетом у производњи хране |
---|
Тип студија | основне академске студије |
---|
Наставник (предавач) | |
---|
Наставник/сарадник (вежбе) | |
---|
Наставник/сарадник (ДОН) | |
---|
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | обавезан |
---|
Условљност другим предметима | - | Облик условљености | |
---|
Циљеви изучавања предмета | Стицање знања и разумевање основних група микроорганизама на основу њихове грађе и активности. Теме: ћелијска структура и функција, метаболизам, физиологија, екологија, генетика микроорганизама и улога у здрављу људи, пољопривреди, индустрији и биогеохемијским циклусима. Разумевање значаја микроорганизама у ваздуху, води, земљишту, интеркација са биљкама и животињама. |
---|
Исходи учења (стечена знања) | Студент треба да стекне знање, способност да разуме разноврсност микроорганизама у односу на њихов значај и активност; препозна типове ћелијске грађе; објасни значај еколошких фактора на њихов живот; повеже биохемијску активност и значај у прехрамбеној индустрији; савлада вештину коришћења светлосног микроскопа, одређивања броја, основних техника изолације, гајења и идентификације чистих култура. |
---|
Садржај теоријске наставе | Увод у микробиологију: појам, значај и активност микроорганизама; морфологија и цитологија вируса, бактерија и еукариота; физиологија: исхрана, раст и размножавање, утицај еколошких фактора, процеси метаболизма; генетика: структура и репликација ДНК, мутације, рекомбинације, рекомбинантна технологија; класификациони системи, систематика појединих група; екологија у различитим системима. |
---|
Садржај практичне наставе | Препознавање ћелија бактерија, квасаца, гљива, алги и протозоа. Поређење структуре прокариотске и еукариотске ћелије и описивање њихових функција. Примена асептичних техника и техника за одређивање броја микроорганизама. Извођење основних техника изолације, гајења и идентификације чистих култура. |
---|