Naziv |
Opšta mikrobiologija |
Akronim |
O-UB-14-OMIK-13 |
Studijski program |
Prehrambena tehnologija |
Modul |
Upravljanje bezbednošću i kvalitetom u proizvodnji hrane |
Tip studija |
osnovne akademske studije |
Nastavnik (predavač) |
|
Nastavnik/saradnik (vežbe) |
|
Nastavnik/saradnik (DON) |
|
Broj ESPB |
6.0 |
Status predmeta |
obavezan |
Uslovljnost drugim predmetima |
- |
Oblik uslovljenosti |
|
Ciljevi izučavanja predmeta |
Sticanje znanja i razumevanje osnovnih grupa mikroorganizama na osnovu njihove građe i aktivnosti. Teme: ćelijska struktura i funkcija, metabolizam, fiziologija, ekologija, genetika mikroorganizama i uloga u zdravlju ljudi, poljoprivredi, industriji i biogeohemijskim ciklusima. Razumevanje značaja mikroorganizama u vazduhu, vodi, zemljištu, interkacija sa biljkama i životinjama. |
Ishodi učenja (stečena znanja) |
Student treba da stekne znanje, sposobnost da razume raznovrsnost mikroorganizama u odnosu na njihov značaj i aktivnost; prepozna tipove ćelijske građe; objasni značaj ekoloških faktora na njihov život; poveže biohemijsku aktivnost i značaj u prehrambenoj industriji; savlada veštinu korišćenja svetlosnog mikroskopa, određivanja broja, osnovnih tehnika izolacije, gajenja i identifikacije čistih kultura. |
Sadržaj teorijske nastave |
Uvod u mikrobiologiju: pojam, značaj i aktivnost mikroorganizama; morfologija i citologija virusa, bakterija i eukariota; fiziologija: ishrana, rast i razmnožavanje, uticaj ekoloških faktora, procesi metabolizma; genetika: struktura i replikacija DNK, mutacije, rekombinacije, rekombinantna tehnologija; klasifikacioni sistemi, sistematika pojedinih grupa; ekologija u različitim sistemima. |
Sadržaj praktične nastave |
Prepoznavanje ćelija bakterija, kvasaca, gljiva, algi i protozoa. Poređenje strukture prokariotske i eukariotske ćelije i opisivanje njihovih funkcija. Primena aseptičnih tehnika i tehnika za određivanje broja mikroorganizama. Izvođenje osnovnih tehnika izolacije, gajenja i identifikacije čistih kultura. |