Навигација

М-МХ-20-ПМХ - Патогени микроорганизми у храни

Спецификација предмета
НазивПатогени микроорганизми у храни
АкронимМ-МХ-20-ПМХ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулМикробиологија хране и животне средине
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ7.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтицање знања и разумевање особина основних група патогених микроорганизма значајних за различите категорије хране; нових патогена који изазивају обољења а преносе се храном, брзе методе идентификације, нови трендови безбедности хране, биохазарди. Стицање вештина препознавања основних група патогених микроорганизама и коришћење класичних и савремених техника за њихову изолацију и идентификацију.
    Исходи учења (стечена знања)Познавање и разумевање процеса изолације патогених микроорганизама из различитих врста хране; анализира могућност њихове појаве у ланцу производње хране; аналитички приступ идентификацији различитих патогена и тумачењу резултата; разумевање и сагледавање савремених трендова у производњи хране и појавама алиментарних епидемија; развија креативно мишљење и презентује стечена знања.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеИзвори микроорганизама у храни, безбедност, узимање узорака. Карактеристике доминантних група патогена, изолација и идентификација Campylobacter, B. cereus, C. botulinum, C. perfringens, патогени сојеви E. coli, L. monocytogenes, Salmonella, Shigella, S. aureus, Vibrio, Yersinia; Noro вирус, Хепатитис A вирус; Giardia, Cryptosporidium, микотоксини. Алиментарне епидемије. Микробиолошки стандарди.
    Садржај практичне наставеЕкспериментални рад у циљу савладавања техника гајења патогених микроорганизама и њихове идентификације; увод у самостално проучавање литературе, извођење савремених аналитичких метода у циљу детерминације патогених микроорганизама.
    Литература
    1. Fundamental Food Microbiology
    2. Modern Food Microbiology
    3. Microorganisms in Foods 6: Microbial Ecology of Food Commodities
    4. Compendium of Methods for Microbiological Examination of Food
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    300.13333333333333333
    Методе извођења наставе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит60
    Практична наставаУсмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари40