M-MH-20-PMH - Patogeni mikroorganizmi u hrani
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Patogeni mikroorganizmi u hrani | |||
Akronim | M-MH-20-PMH | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Mikrobiologija hrane i životne sredine | |||
Tip studija | master akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 7.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | - | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Sticanje znanja i razumevanje osobina osnovnih grupa patogenih mikroorganizma značajnih za različite kategorije hrane; novih patogena koji izazivaju oboljenja a prenose se hranom, brze metode identifikacije, novi trendovi bezbednosti hrane, biohazardi. Sticanje veština prepoznavanja osnovnih grupa patogenih mikroorganizama i korišćenje klasičnih i savremenih tehnika za njihovu izolaciju i identifikaciju. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Poznavanje i razumevanje procesa izolacije patogenih mikroorganizama iz različitih vrsta hrane; analizira mogućnost njihove pojave u lancu proizvodnje hrane; analitički pristup identifikaciji različitih patogena i tumačenju rezultata; razumevanje i sagledavanje savremenih trendova u proizvodnji hrane i pojavama alimentarnih epidemija; razvija kreativno mišljenje i prezentuje stečena znanja. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Izvori mikroorganizama u hrani, bezbednost, uzimanje uzoraka. Karakteristike dominantnih grupa patogena, izolacija i identifikacija Campylobacter, B. cereus, C. botulinum, C. perfringens, patogeni sojevi E. coli, L. monocytogenes, Salmonella, Shigella, S. aureus, Vibrio, Yersinia; Noro virus, Hepatitis A virus; Giardia, Cryptosporidium, mikotoksini. Alimentarne epidemije. Mikrobiološki standardi. | |||
Sadržaj praktične nastave | Eksperimentalni rad u cilju savladavanja tehnika gajenja patogenih mikroorganizama i njihove identifikacije; uvod u samostalno proučavanje literature, izvođenje savremenih analitičkih metoda u cilju determinacije patogenih mikroorganizama. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
3 | 0 | 0.13333333333333333 | ||
Metode izvođenja nastave | ||||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | 60 | ||
Praktična nastava | Usmeni ispit | |||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | ||||
Seminari | 40 |