Navigacija

M-MH-20-PMH - Patogeni mikroorganizmi u hrani

Specifikacija predmeta
Naziv Patogeni mikroorganizmi u hrani
Akronim M-MH-20-PMH
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Mikrobiologija hrane i životne sredine
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 7.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Sticanje znanja i razumevanje osobina osnovnih grupa patogenih mikroorganizma značajnih za različite kategorije hrane; novih patogena koji izazivaju oboljenja a prenose se hranom, brze metode identifikacije, novi trendovi bezbednosti hrane, biohazardi. Sticanje veština prepoznavanja osnovnih grupa patogenih mikroorganizama i korišćenje klasičnih i savremenih tehnika za njihovu izolaciju i identifikaciju.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Poznavanje i razumevanje procesa izolacije patogenih mikroorganizama iz različitih vrsta hrane; analizira mogućnost njihove pojave u lancu proizvodnje hrane; analitički pristup identifikaciji različitih patogena i tumačenju rezultata; razumevanje i sagledavanje savremenih trendova u proizvodnji hrane i pojavama alimentarnih epidemija; razvija kreativno mišljenje i prezentuje stečena znanja.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Izvori mikroorganizama u hrani, bezbednost, uzimanje uzoraka. Karakteristike dominantnih grupa patogena, izolacija i identifikacija Campylobacter, B. cereus, C. botulinum, C. perfringens, patogeni sojevi E. coli, L. monocytogenes, Salmonella, Shigella, S. aureus, Vibrio, Yersinia; Noro virus, Hepatitis A virus; Giardia, Cryptosporidium, mikotoksini. Alimentarne epidemije. Mikrobiološki standardi.
    Sadržaj praktične nastave Eksperimentalni rad u cilju savladavanja tehnika gajenja patogenih mikroorganizama i njihove identifikacije; uvod u samostalno proučavanje literature, izvođenje savremenih analitičkih metoda u cilju determinacije patogenih mikroorganizama.
    Literatura
    1. Fundamental Food Microbiology
    2. Modern Food Microbiology
    3. Microorganisms in Foods 6: Microbial Ecology of Food Commodities
    4. Compendium of Methods for Microbiological Examination of Food
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 0 0.13333333333333333
    Metode izvođenja nastave
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit 60
    Praktična nastava Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 40