C-ТМ-20-КМХ - Виши курс микробиологије хране
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Виши курс микробиологије хране | |||
Акроним | C-ТМ-20-КМХ | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Технолошка микробиологија | |||
Тип студија | специјалистичке академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | - | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студенту проширење базичних знања о микроорганизмима који се налазе у храни, њихова интеракција са околином и домаћином, патогени који се могу пренети храном и индустријски значајни микроорганизми, нове брзе методе у идентификацији патогена, биохазарди, ефекти презервационих техника на раст микроорганизама, решавање микробиолошких проблема и производња безбедне хране. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Студент треба да буде оспособљен за идентификацију микробиолошких проблема који могу настати у процесима производње прехрамбених производа и установљавање процедура за њихово решавање. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Карактеристике доминантних група микроорганизама у храни, утицај еколошких фактора на раст и преживљавање, адаптација на стрес, резистенција, инхибиторне компоненте. Биофилмови. Микроорганизми и њихови ензими и кварење хране, индикатори микробиолошког квара. Патогени и обољења која се преносе храном, интоксикације, токсиинфекције, опортунистички патогени, нови патогени, индикатори патогена. | |||
Садржај практичне наставе | Вежбе, Други облици наставе, Студијски истраживачки рад Лабораторијске вежбе прате теоријску наставу | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
2 | 0 | 3 | ||
Методе извођења наставе | Класична предавања, лабораторијске вежбе. Израда семинарског рада. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | Писмени испит | 60 | ||
Практична настава | Усмени испит | |||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | ||||
Семинари | 40 |