C-TM-20-KMH - Viši kurs mikrobiologije hrane
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Viši kurs mikrobiologije hrane | |||
Akronim | C-TM-20-KMH | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Tehnološka mikrobiologija | |||
Tip studija | specijalističke akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | - | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet treba da omogući studentu proširenje bazičnih znanja o mikroorganizmima koji se nalaze u hrani, njihova interakcija sa okolinom i domaćinom, patogeni koji se mogu preneti hranom i industrijski značajni mikroorganizmi, nove brze metode u identifikaciji patogena, biohazardi, efekti prezervacionih tehnika na rast mikroorganizama, rešavanje mikrobioloških problema i proizvodnja bezbedne hrane. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Student treba da bude osposobljen za identifikaciju mikrobioloških problema koji mogu nastati u procesima proizvodnje prehrambenih proizvoda i ustanovljavanje procedura za njihovo rešavanje. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Karakteristike dominantnih grupa mikroorganizama u hrani, uticaj ekoloških faktora na rast i preživljavanje, adaptacija na stres, rezistencija, inhibitorne komponente. Biofilmovi. Mikroorganizmi i njihovi enzimi i kvarenje hrane, indikatori mikrobiološkog kvara. Patogeni i oboljenja koja se prenose hranom, intoksikacije, toksiinfekcije, oportunistički patogeni, novi patogeni, indikatori patogena. | |||
Sadržaj praktične nastave | Vežbe, Drugi oblici nastave, Studijski istraživački rad Laboratorijske vežbe prate teorijsku nastavu | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 0 | 3 | ||
Metode izvođenja nastave | Klasična predavanja, laboratorijske vežbe. Izrada seminarskog rada. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | 60 | ||
Praktična nastava | Usmeni ispit | |||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | ||||
Seminari | 40 |