Navigacija

C-TM-20-KMH - Viši kurs mikrobiologije hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Viši kurs mikrobiologije hrane
Akronim C-TM-20-KMH
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Tehnološka mikrobiologija
Tip studija specijalističke akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu proširenje bazičnih znanja o mikroorganizmima koji se nalaze u hrani, njihova interakcija sa okolinom i domaćinom, patogeni koji se mogu preneti hranom i industrijski značajni mikroorganizmi, nove brze metode u identifikaciji patogena, biohazardi, efekti prezervacionih tehnika na rast mikroorganizama, rešavanje mikrobioloških problema i proizvodnja bezbedne hrane.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Student treba da bude osposobljen za identifikaciju mikrobioloških problema koji mogu nastati u procesima proizvodnje prehrambenih proizvoda i ustanovljavanje procedura za njihovo rešavanje.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Karakteristike dominantnih grupa mikroorganizama u hrani, uticaj ekoloških faktora na rast i preživljavanje, adaptacija na stres, rezistencija, inhibitorne komponente. Biofilmovi. Mikroorganizmi i njihovi enzimi i kvarenje hrane, indikatori mikrobiološkog kvara. Patogeni i oboljenja koja se prenose hranom, intoksikacije, toksiinfekcije, oportunistički patogeni, novi patogeni, indikatori patogena.
    Sadržaj praktične nastave Vežbe, Drugi oblici nastave, Studijski istraživački rad Laboratorijske vežbe prate teorijsku nastavu
    Literatura
    1. Fundamental Food Microbiology
    2. Modern Food Microbiology
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 0 3
    Metode izvođenja nastave Klasična predavanja, laboratorijske vežbe. Izrada seminarskog rada.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit 60
    Praktična nastava Usmeni ispit
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 40