Навигација

C-ТМ-20-МКДЛ - Микробиолошки критеријуми за храну

Спецификација предмета
НазивМикробиолошки критеријуми за храну
АкронимC-ТМ-20-МКДЛ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулТехнолошка микробиологија
Тип студијаспецијалистичке академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту стицање: знања/разумевања тумачења микробиолошких критеријума за храну, дизајнирања микробиолошке лабораторије и избора неопходне опреме.
    Исходи учења (стечена знања)- познавање и разумевање микробиолошких критерија за храну - анализирање и тумачење резултата микробиолошке анализе - способност дизајнирања и опремања микробиолошке лабораторије - процењивање и упоређивање критеријума за безбедност и хигијену хране који се примењују у Србији и окружењу - критички мисли и развија креативно мишљење; - презентује стечена знања кроз писмене и усмене форме излагања
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеПримена Правилника о општим и посебним условима хигијене хране у било којој фази производње, прераде и промета. Узорак за микробиолошко испитивање. Интерпретација резултата микробиолошких испитивања. Методе за узимање и испитивање узорака узетих са површина које долазе у контакт са храном. Дизајнирање микробиолошке лабораторије и неопходни апарати и опрема.
    Садржај практичне наставеЕкспериментални рад (демонстрације или рад студента) у циљу тумачења резултата који су добијени у микробиолошкој анализи намирница било у лабораторији студента или некој експерименталној лабораторији. Посета микробиолошким лабораторијама. Студент ће урадити и семинарски рад који се односи на дизајнирање сопствене микробиолошке лабораторије.
    Литература
    1. Водич за примену микробиолошких критеријума за храну, Република Србија, Министарство пољопривреде, трговине, шумарства и водопривреде, Београд, Јун 2011
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    203
    Методе извођења наставе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит
    Практична наставаУсмени испит60
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари40