C-ТМ-20-МКДЛ - Микробиолошки критеријуми за храну
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Микробиолошки критеријуми за храну | |||
Акроним | C-ТМ-20-МКДЛ | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Технолошка микробиологија | |||
Тип студија | специјалистичке академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | Предмет треба да омогући студенту стицање: знања/разумевања тумачења микробиолошких критеријума за храну, дизајнирања микробиолошке лабораторије и избора неопходне опреме. | |||
Исходи учења (стечена знања) | - познавање и разумевање микробиолошких критерија за храну - анализирање и тумачење резултата микробиолошке анализе - способност дизајнирања и опремања микробиолошке лабораторије - процењивање и упоређивање критеријума за безбедност и хигијену хране који се примењују у Србији и окружењу - критички мисли и развија креативно мишљење; - презентује стечена знања кроз писмене и усмене форме излагања | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Примена Правилника о општим и посебним условима хигијене хране у било којој фази производње, прераде и промета. Узорак за микробиолошко испитивање. Интерпретација резултата микробиолошких испитивања. Методе за узимање и испитивање узорака узетих са површина које долазе у контакт са храном. Дизајнирање микробиолошке лабораторије и неопходни апарати и опрема. | |||
Садржај практичне наставе | Експериментални рад (демонстрације или рад студента) у циљу тумачења резултата који су добијени у микробиолошкој анализи намирница било у лабораторији студента или некој експерименталној лабораторији. Посета микробиолошким лабораторијама. Студент ће урадити и семинарски рад који се односи на дизајнирање сопствене микробиолошке лабораторије. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
2 | 0 | 3 | ||
Методе извођења наставе | ||||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | Писмени испит | |||
Практична настава | Усмени испит | 60 | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | ||||
Семинари | 40 |