Navigacija

C-TM-20-MKDL - Mikrobiološki kriterijumi za hranu

Specifikacija predmeta
Naziv Mikrobiološki kriterijumi za hranu
Akronim C-TM-20-MKDL
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Tehnološka mikrobiologija
Tip studija specijalističke akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Predmet treba da omogući studentu sticanje: znanja/razumevanja tumačenja mikrobioloških kriterijuma za hranu, dizajniranja mikrobiološke laboratorije i izbora neophodne opreme.
    Ishodi učenja (stečena znanja) - poznavanje i razumevanje mikrobioloških kriterija za hranu - analiziranje i tumačenje rezultata mikrobiološke analize - sposobnost dizajniranja i opremanja mikrobiološke laboratorije - procenjivanje i upoređivanje kriterijuma za bezbednost i higijenu hrane koji se primenjuju u Srbiji i okruženju - kritički misli i razvija kreativno mišljenje; - prezentuje stečena znanja kroz pismene i usmene forme izlaganja
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Primena Pravilnika o opštim i posebnim uslovima higijene hrane u bilo kojoj fazi proizvodnje, prerade i prometa. Uzorak za mikrobiološko ispitivanje. Interpretacija rezultata mikrobioloških ispitivanja. Metode za uzimanje i ispitivanje uzoraka uzetih sa površina koje dolaze u kontakt sa hranom. Dizajniranje mikrobiološke laboratorije i neophodni aparati i oprema.
    Sadržaj praktične nastave Eksperimentalni rad (demonstracije ili rad studenta) u cilju tumačenja rezultata koji su dobijeni u mikrobiološkoj analizi namirnica bilo u laboratoriji studenta ili nekoj eksperimentalnoj laboratoriji. Poseta mikrobiološkim laboratorijama. Student će uraditi i seminarski rad koji se odnosi na dizajniranje sopstvene mikrobiološke laboratorije.
    Literatura
    1. Vodič za primenu mikrobioloških kriterijuma za hranu, Republika Srbija, Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, Beograd, Jun 2011
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    2 0 3
    Metode izvođenja nastave
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 60
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari 40