C-TM-20-MKDL - Mikrobiološki kriterijumi za hranu
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Mikrobiološki kriterijumi za hranu | |||
Akronim | C-TM-20-MKDL | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Tehnološka mikrobiologija | |||
Tip studija | specijalističke akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet treba da omogući studentu sticanje: znanja/razumevanja tumačenja mikrobioloških kriterijuma za hranu, dizajniranja mikrobiološke laboratorije i izbora neophodne opreme. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | - poznavanje i razumevanje mikrobioloških kriterija za hranu - analiziranje i tumačenje rezultata mikrobiološke analize - sposobnost dizajniranja i opremanja mikrobiološke laboratorije - procenjivanje i upoređivanje kriterijuma za bezbednost i higijenu hrane koji se primenjuju u Srbiji i okruženju - kritički misli i razvija kreativno mišljenje; - prezentuje stečena znanja kroz pismene i usmene forme izlaganja | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Primena Pravilnika o opštim i posebnim uslovima higijene hrane u bilo kojoj fazi proizvodnje, prerade i prometa. Uzorak za mikrobiološko ispitivanje. Interpretacija rezultata mikrobioloških ispitivanja. Metode za uzimanje i ispitivanje uzoraka uzetih sa površina koje dolaze u kontakt sa hranom. Dizajniranje mikrobiološke laboratorije i neophodni aparati i oprema. | |||
Sadržaj praktične nastave | Eksperimentalni rad (demonstracije ili rad studenta) u cilju tumačenja rezultata koji su dobijeni u mikrobiološkoj analizi namirnica bilo u laboratoriji studenta ili nekoj eksperimentalnoj laboratoriji. Poseta mikrobiološkim laboratorijama. Student će uraditi i seminarski rad koji se odnosi na dizajniranje sopstvene mikrobiološke laboratorije. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
2 | 0 | 3 | ||
Metode izvođenja nastave | ||||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | |||
Praktična nastava | Usmeni ispit | 60 | ||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | ||||
Seminari | 40 |