М-МХ-20-БММ - Примена биоактивних материја микробиолошког порекла
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Примена биоактивних материја микробиолошког порекла | |||
| Акроним | М-МХ-20-БММ | |||
| Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
| Модул | Микробиологија хране и животне средине | |||
| Тип студија | мастер академске студије | |||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 7.0 | Статус предмета | изборни | |
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| Циљеви изучавања предмета | Стицање знања и разумевање могућности примене полисахарида, полифенола, тритерпена, витамина, минерала, ензима, протеина, антибиотика; овладавање механизмима настанка биоактивних материја микроорганизама; поступцима који се примењују за издвајање и пречишћавање биоактивних материја; оцењивањем могућности коришћења ових компонената у прехрамбеној и парафармацеутској индустрији. | |||
| Исходи учења (стечена знања) | - могућност примене биоактивних материја - механизми настанка полисахарида, полифенола, тритерпена, витамина, минерала, ензима, протеина, антибиотика микроорганизама - усвајање метода изолације и пречишћавања биоактивних компонената - карактеризација улоге биоактивних компонената у прехрамбеној и парафармацеутској индустрији - презентовање стеченог знања и примена у пракси | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Упознавање са могућностима примене биоактивних материја микроорганизама; разјашњавање процеса настанка полисахарида, полифенола, тритерпена, витамина, минерала, ензима, протеина, антибиотика виших и нижих гљива, квасаца и бактерија; дефинисања начина издвајања и пречишћавања биоактивних материја; испитивање могућности коришћења биоактивних компонената у прехрамбеној и парафармацеутској индустрији. | |||
| Садржај практичне наставе | Теоријску наставу прати извођење практичних лабораторијских вежби у наведеним областима: технике изолације биоактивних материја из виших и нижих гљива, квасаца и бактерија, примена биоактивних материја у прехрамбеној и парафармацеутској индустрији. | |||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 3 | 0 | 0.13333333333333333 | ||
| Методе извођења наставе | Орална презентација, видео презентација, лабораторијске бежбе и методе интерактивне наставе. | |||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | 5 | Писмени испит | ||
| Практична настава | 5 | Усмени испит | 40 | |
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | 20 | |||
| Семинари | 30 | |||
