Навигација

М-МХ-20-БММ - Примена биоактивних материја микробиолошког порекла

Спецификација предмета
НазивПримена биоактивних материја микробиолошког порекла
АкронимМ-МХ-20-БММ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулМикробиологија хране и животне средине
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ7.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаСтицање знања и разумевање могућности примене полисахарида, полифенола, тритерпена, витамина, минерала, ензима, протеина, антибиотика; овладавање механизмима настанка биоактивних материја микроорганизама; поступцима који се примењују за издвајање и пречишћавање биоактивних материја; оцењивањем могућности коришћења ових компонената у прехрамбеној и парафармацеутској индустрији.
    Исходи учења (стечена знања)- могућност примене биоактивних материја - механизми настанка полисахарида, полифенола, тритерпена, витамина, минерала, ензима, протеина, антибиотика микроорганизама - усвајање метода изолације и пречишћавања биоактивних компонената - карактеризација улоге биоактивних компонената у прехрамбеној и парафармацеутској индустрији - презентовање стеченог знања и примена у пракси
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеУпознавање са могућностима примене биоактивних материја микроорганизама; разјашњавање процеса настанка полисахарида, полифенола, тритерпена, витамина, минерала, ензима, протеина, антибиотика виших и нижих гљива, квасаца и бактерија; дефинисања начина издвајања и пречишћавања биоактивних материја; испитивање могућности коришћења биоактивних компонената у прехрамбеној и парафармацеутској индустрији.
    Садржај практичне наставеТеоријску наставу прати извођење практичних лабораторијских вежби у наведеним областима: технике изолације биоактивних материја из виших и нижих гљива, квасаца и бактерија, примена биоактивних материја у прехрамбеној и парафармацеутској индустрији.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    300.13333333333333333
    Методе извођења наставеОрална презентација, видео презентација, лабораторијске бежбе и методе интерактивне наставе.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања5Писмени испит
    Практична настава5Усмени испит40
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари30