Навигација

О-УБ-14-МИКХ - Микробиологија хране

Спецификација предмета
НазивМикробиологија хране
АкронимО-УБ-14-МИКХ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулУправљање безбедношћу и квалитетом у производњи хране
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаСагледавање и разумевање значаја микроорганизама у храни, корисних који учествују у ферментационим процесима и штетних који проузрокују квар хране; узрочници обољења који се могу пренети храном. Упознавање са карактеристикама важних група микроорганизама присутних у храни, њихов извор, раст и метаболизам, методи изолације и идентификације са посебним нагласком на патогене микроорганизме.
    Исходи учења (стечена знања)Разумевање основних принципа микробиологије хране; како спољашњи и унутрашњи фактори у храни и при складиштењу утичу на преживљавање и раст микроорганизама; разуме настанак квара; опише ефекте деловања патогена пореклом из хране; изврши идентификацију извора и установи корективне процедуре за контролу патогених микроорганизама и микрофлоре квара прехрамбених производа.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеИсторијски развој микробиологије хране; извори микроорганизама у храни; карактеристике бактерија, вируса, квасаца и плесни; фактори који утичу на раст микроорганизама у храни; алиментарна обољења, интоксикације, микотоксикозе, токсинфекције. Индикатори микробиолошког квалитета и безбедности хране. Микробиолошки стандарди. Микробиолошки квар различитих група прехрамбених производа.
    Садржај практичне наставеПреглед основних процедура бојења, разређења, микроскопирања. Детекција колиформа методом бројања и МПН методом. Мембранска филтрација. Аеробне и анаеробне спорогене бактерије. Детекција патогених бактерија. Изолација квасаца и плесни. Анализа прехрамбених производа.
    Литература
    1. Fundamental Food Microbiology
    2. Modern Food Microbiology
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеКласична настава, лабораторијске вежбе, методе интерактивне наставе, кооперативне у групама студената и тимске наставе, као и коришћење платформе за електронско учење.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит70
    Практична настава5Усмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми20
    Семинари5