Навигација

О-МХ-14-ТОКХ - Токсиинфекције и интоксикације хране

Спецификација предмета
НазивТоксиинфекције и интоксикације хране
АкронимО-МХ-14-ТОКХ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулМикробиологија хране
Тип студијаосновне академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаобавезан
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаСагледавање и разумевање значаја патогених микроорганизама у храни, узрочника обољења којa се пренoсe храном. Упознавање са типовима микробиолошких обољења храном: токсиинфекције и интоксикације, значај, карактеристике патогена, типови хране преносиоци, превенција и методе изолације и идентификације.
    Исходи учења (стечена знања)Након успешног завршетка курса/програма студент треба да покаже знање/способност да: разуме и објасни разлику између токсиинфекција и интоксикација; опише ефекте конзумације патогена пореклом из хране; опише карактеристике патогена и токсина; изврши идентификацију извора и детерминацију патогена; установи корективне процедуре за контролу патогених микроорганизама.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеЗначајне чињенице о обољењима која се преносе храном, гастроинтестинални поремећаји, епидемиолошки аспекти, доминантни бактеријски и вирусни патогени, микробиолошка обољења пореклом из хране: интоксикације, микотоксикозе, токсиинфекције, паразити и токсини алги, карактеристике патогена, обољења и симптоми, типови хране као преносиоци патогена, превенција обољења, методе идентификације.
    Садржај практичне наставеИзолација и иденетификација доминантних патогених бактерија. Анализа појава обољења. Детекција патогених бактерија у храни и анализа прехрамбених производа.
    Литература
    1. Fundamental Food Microbiology
    2. Modern Food Microbiology
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    32
    Методе извођења наставеКласична настава, лабораторијске вежбе, методе интерактивне наставе у виду петоминутних усмених презентација и кратких писаних есеја.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит70
    Практична наставаУсмени испит
    Пројекти10
    Колоквијуми20
    Семинари