О-МХ-14-ТОКХ - Токсиинфекције и интоксикације хране
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Токсиинфекције и интоксикације хране | |||
Акроним | О-МХ-14-ТОКХ | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Микробиологија хране | |||
Тип студија | основне академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | обавезан | |
Условљност другим предметима | - | Облик условљености | ||
Циљеви изучавања предмета | Сагледавање и разумевање значаја патогених микроорганизама у храни, узрочника обољења којa се пренoсe храном. Упознавање са типовима микробиолошких обољења храном: токсиинфекције и интоксикације, значај, карактеристике патогена, типови хране преносиоци, превенција и методе изолације и идентификације. | |||
Исходи учења (стечена знања) | Након успешног завршетка курса/програма студент треба да покаже знање/способност да: разуме и објасни разлику између токсиинфекција и интоксикација; опише ефекте конзумације патогена пореклом из хране; опише карактеристике патогена и токсина; изврши идентификацију извора и детерминацију патогена; установи корективне процедуре за контролу патогених микроорганизама. | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | Значајне чињенице о обољењима која се преносе храном, гастроинтестинални поремећаји, епидемиолошки аспекти, доминантни бактеријски и вирусни патогени, микробиолошка обољења пореклом из хране: интоксикације, микотоксикозе, токсиинфекције, паразити и токсини алги, карактеристике патогена, обољења и симптоми, типови хране као преносиоци патогена, превенција обољења, методе идентификације. | |||
Садржај практичне наставе | Изолација и иденетификација доминантних патогених бактерија. Анализа појава обољења. Детекција патогених бактерија у храни и анализа прехрамбених производа. | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
3 | 2 | |||
Методе извођења наставе | Класична настава, лабораторијске вежбе, методе интерактивне наставе у виду петоминутних усмених презентација и кратких писаних есеја. | |||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | Писмени испит | 70 | ||
Практична настава | Усмени испит | |||
Пројекти | 10 | |||
Колоквијуми | 20 | |||
Семинари |