Navigacija

O-MH-14-TOKH - Toksiinfekcije i intoksikacije hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Toksiinfekcije i intoksikacije hrane
Akronim O-MH-14-TOKH
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Mikrobiologija hrane
Tip studija osnovne akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta obavezan
    Uslovljnost drugim predmetima - Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Sagledavanje i razumevanje značaja patogenih mikroorganizama u hrani, uzročnika oboljenja koja se prenose hranom. Upoznavanje sa tipovima mikrobioloških oboljenja hranom: toksiinfekcije i intoksikacije, značaj, karakteristike patogena, tipovi hrane prenosioci, prevencija i metode izolacije i identifikacije.
    Ishodi učenja (stečena znanja) Nakon uspešnog završetka kursa/programa student treba da pokaže znanje/sposobnost da: razume i objasni razliku između toksiinfekcija i intoksikacija; opiše efekte konzumacije patogena poreklom iz hrane; opiše karakteristike patogena i toksina; izvrši identifikaciju izvora i determinaciju patogena; ustanovi korektivne procedure za kontrolu patogenih mikroorganizama.
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave Značajne činjenice o oboljenjima koja se prenose hranom, gastrointestinalni poremećaji, epidemiološki aspekti, dominantni bakterijski i virusni patogeni, mikrobiološka oboljenja poreklom iz hrane: intoksikacije, mikotoksikoze, toksiinfekcije, paraziti i toksini algi, karakteristike patogena, oboljenja i simptomi, tipovi hrane kao prenosioci patogena, prevencija oboljenja, metode identifikacije.
    Sadržaj praktične nastave Izolacija i idenetifikacija dominantnih patogenih bakterija. Analiza pojava oboljenja. Detekcija patogenih bakterija u hrani i analiza prehrambenih proizvoda.
    Literatura
    1. Fundamental Food Microbiology
    2. Modern Food Microbiology
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 2
    Metode izvođenja nastave Klasična nastava, laboratorijske vežbe, metode interaktivne nastave u vidu petominutnih usmenih prezentacija i kratkih pisanih eseja.
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja Pismeni ispit 70
    Praktična nastava Usmeni ispit
    Projekti 10
    Kolokvijumi 20
    Seminari