O-MH-14-TOKH - Toksiinfekcije i intoksikacije hrane
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Toksiinfekcije i intoksikacije hrane | |||
Akronim | O-MH-14-TOKH | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Mikrobiologija hrane | |||
Tip studija | osnovne akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | obavezan | |
Uslovljnost drugim predmetima | - | Oblik uslovljenosti | ||
Ciljevi izučavanja predmeta | Sagledavanje i razumevanje značaja patogenih mikroorganizama u hrani, uzročnika oboljenja koja se prenose hranom. Upoznavanje sa tipovima mikrobioloških oboljenja hranom: toksiinfekcije i intoksikacije, značaj, karakteristike patogena, tipovi hrane prenosioci, prevencija i metode izolacije i identifikacije. | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | Nakon uspešnog završetka kursa/programa student treba da pokaže znanje/sposobnost da: razume i objasni razliku između toksiinfekcija i intoksikacija; opiše efekte konzumacije patogena poreklom iz hrane; opiše karakteristike patogena i toksina; izvrši identifikaciju izvora i determinaciju patogena; ustanovi korektivne procedure za kontrolu patogenih mikroorganizama. | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Značajne činjenice o oboljenjima koja se prenose hranom, gastrointestinalni poremećaji, epidemiološki aspekti, dominantni bakterijski i virusni patogeni, mikrobiološka oboljenja poreklom iz hrane: intoksikacije, mikotoksikoze, toksiinfekcije, paraziti i toksini algi, karakteristike patogena, oboljenja i simptomi, tipovi hrane kao prenosioci patogena, prevencija oboljenja, metode identifikacije. | |||
Sadržaj praktične nastave | Izolacija i idenetifikacija dominantnih patogenih bakterija. Analiza pojava oboljenja. Detekcija patogenih bakterija u hrani i analiza prehrambenih proizvoda. | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
3 | 2 | |||
Metode izvođenja nastave | Klasična nastava, laboratorijske vežbe, metode interaktivne nastave u vidu petominutnih usmenih prezentacija i kratkih pisanih eseja. | |||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | 70 | ||
Praktična nastava | Usmeni ispit | |||
Projekti | 10 | |||
Kolokvijumi | 20 | |||
Seminari |