М-МХ-14-ПФХ - Пробиотици у производњи функционалне хране
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Назив | Пробиотици у производњи функционалне хране | |||
| Акроним | М-МХ-14-ПФХ | |||
| Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
| Модул | Микробиологија хране и животне средине | |||
| Тип студија | мастер академске студије | |||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
| Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
| Број ЕСПБ | 8.0 | Статус предмета | изборни | |
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| Циљеви изучавања предмета | Микробне и метаболичке интеракције пробиотичке културе у гастроинтестиналном тракту. Механизам деловања и Здравствени утицаји пробиотика. Пребиотици. Утицај технолошких параметара производње хране на вијабилност пробиотика. Изолација и селекција потенцијалних пробиотика, процене могућности примене у производњи хране, утврђивање концентрација и вијабилности у храни | |||
| Исходи учења (стечена знања) | да опише и објасни карактеристике различитих родовa пробиотских бактерија демонстрира методе изолације и идентификације, одабере и примени методе утврђивања пробиотских критеријума интегрише све технолошке аспекте могућности њихове примене у производњи хране утврди концентрације пробиотика који се додају, зависно од конкретног технолошког процеса производње | |||
| Садржај предмета | ||||
| Садржај теоријске наставе | Карактеристике бактерија млечне киселине као пробиотици; Здравствени утицај и механизми њиховог деловања. Микробиота гастроинтестиналног тракта. Методе за утврђивање технолошких и пробиотских критеријума; Пребиотици улога и значај , синбиотици. Развој технологија функционалне хране са пробиотицима | |||
| Садржај практичне наставе | Технике изолације значајних пробиотских врста бактерија млечне киселине, методе утврђивања важних технолошких параметара за примену у храни, методе испитивања пробиотских критеријума код потенцијалних пробиотских сојева, методе за раздвајање и утврђивање броја пробиотика у храни, методе за детерминисање вијабилности пробиотика током производње и складиштења пробиотских прехрамбених производа | |||
| Литература | ||||
| ||||
| Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
| Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
| 5 | 0 | |||
| Методе извођења наставе | ||||
| Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
| Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
| Активности у току предавања | Писмени испит | |||
| Практична настава | Усмени испит | 70 | ||
| Пројекти | ||||
| Колоквијуми | ||||
| Семинари | 30 | |||
