M-MH-14-PFH - Probiotici u proizvodnji funkcionalne hrane
Specifikacija predmeta | ||||
---|---|---|---|---|
Naziv | Probiotici u proizvodnji funkcionalne hrane | |||
Akronim | M-MH-14-PFH | |||
Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
Modul | Mikrobiologija hrane i životne sredine | |||
Tip studija | master akademske studije | |||
Nastavnik (predavač) | ||||
Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
Broj ESPB | 8.0 | Status predmeta | izborni | |
Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
Ciljevi izučavanja predmeta | Mikrobne i metaboličke interakcije probiotičke kulture u gastrointestinalnom traktu. Mehanizam delovanja i Zdravstveni uticaji probiotika. Prebiotici. Uticaj tehnoloških parametara proizvodnje hrane na vijabilnost probiotika. Izolacija i selekcija potencijalnih probiotika, procene mogućnosti primene u proizvodnji hrane, utvrđivanje koncentracija i vijabilnosti u hrani | |||
Ishodi učenja (stečena znanja) | da opiše i objasni karakteristike različitih rodova probiotskih bakterija demonstrira metode izolacije i identifikacije, odabere i primeni metode utvrđivanja probiotskih kriterijuma integriše sve tehnološke aspekte mogućnosti njihove primene u proizvodnji hrane utvrdi koncentracije probiotika koji se dodaju, zavisno od konkretnog tehnološkog procesa proizvodnje | |||
Sadržaj predmeta | ||||
Sadržaj teorijske nastave | Karakteristike bakterija mlečne kiseline kao probiotici; Zdravstveni uticaj i mehanizmi njihovog delovanja. Mikrobiota gastrointestinalnog trakta. Metode za utvrđivanje tehnoloških i probiotskih kriterijuma; Prebiotici uloga i značaj , sinbiotici. Razvoj tehnologija funkcionalne hrane sa probioticima | |||
Sadržaj praktične nastave | Tehnike izolacije značajnih probiotskih vrsta bakterija mlečne kiseline, metode utvrđivanja važnih tehnoloških parametara za primenu u hrani, metode ispitivanja probiotskih kriterijuma kod potencijalnih probiotskih sojeva, metode za razdvajanje i utvrđivanje broja probiotika u hrani, metode za determinisanje vijabilnosti probiotika tokom proizvodnje i skladištenja probiotskih prehrambenih proizvoda | |||
Literatura | ||||
| ||||
Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
5 | 0 | |||
Metode izvođenja nastave | ||||
Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | |||
Praktična nastava | Usmeni ispit | 70 | ||
Projekti | ||||
Kolokvijumi | ||||
Seminari | 30 |