М-ПИ-20-ММХ - Методе у микробиологији хране
Спецификација предмета | ||||
---|---|---|---|---|
Назив | Методе у микробиологији хране | |||
Акроним | М-ПИ-20-ММХ | |||
Студијски програм | Прехрамбена технологија | |||
Модул | Прехрамбени инжењеринг | |||
Тип студија | мастер академске студије | |||
Наставник (предавач) | ||||
Наставник/сарадник (вежбе) | ||||
Наставник/сарадник (ДОН) | ||||
Број ЕСПБ | 6.0 | Статус предмета | изборни | |
Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
Циљеви изучавања предмета | Разумевања карактеристика микроорганизама значајних за производњу хране, који изазивају кварење намирница , као и патогених микроорганизама; класичне, савремене и брзе микробиолошке методе изолације иидентификације микроорганизама, значајних за производњу и контролу квалитета хране;методе испитивања микробиолошке исправности производа, према регулативи | |||
Исходи учења (стечена знања) | студент треба да опише, препозна и разликује карактеристике различитих група микроорганизама значајних за производњу и контролу хране, овлада методама њихове изолације и идентификације, окарактерише и разликује различите патогене бактерије спроводи и упореди методе анализа микробиолошке исправности производа, | |||
Садржај предмета | ||||
Садржај теоријске наставе | упознавање са карактеристикама различитих група бактерија, квасаца и плесни који се могу наћи у прехрамбеним производима; детаљније упознавање са класичним и савременим методама за изолацију и идентификацију сваке група микроорганизама, као и брзим методама у анализи хране. | |||
Садржај практичне наставе | Tехнике изолације значајних група бактерија, квасаца и плесни, методе идентификације значаних група бактерија, квасаца и плесни, методе испитивања исправости различитих група прехрамбених производа, брзе методе анализе хране | |||
Литература | ||||
| ||||
Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године | ||||
Предавања | Вежбе | ДОН | Студијски и истраживачки рад | Остали часови |
3 | 0 | 3 | ||
Методе извођења наставе | ||||
Оцена знања (максимални број поена 100) | ||||
Предиспитне обавезе | Поена | Завршни испит | Поена | |
Активности у току предавања | 30 | Писмени испит | ||
Практична настава | Усмени испит | 70 | ||
Пројекти | ||||
Колоквијуми | ||||
Семинари |