Навигација

М-ПИ-20-ММХ - Методе у микробиологији хране

Спецификација предмета
НазивМетоде у микробиологији хране
АкронимМ-ПИ-20-ММХ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулПрехрамбени инжењеринг
Тип студијамастер академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ6.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предметаРазумевања карактеристика микроорганизама значајних за производњу хране, који изазивају кварење намирница , као и патогених микроорганизама; класичне, савремене и брзе микробиолошке методе изолације иидентификације микроорганизама, значајних за производњу и контролу квалитета хране;методе испитивања микробиолошке исправности производа, према регулативи
    Исходи учења (стечена знања)студент треба да опише, препозна и разликује карактеристике различитих група микроорганизама значајних за производњу и контролу хране, овлада методама њихове изолације и идентификације, окарактерише и разликује различите патогене бактерије спроводи и упореди методе анализа микробиолошке исправности производа,
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеупознавање са карактеристикама различитих група бактерија, квасаца и плесни који се могу наћи у прехрамбеним производима; детаљније упознавање са класичним и савременим методама за изолацију и идентификацију сваке група микроорганизама, као и брзим методама у анализи хране.
    Садржај практичне наставеTехнике изолације значајних група бактерија, квасаца и плесни, методе идентификације значаних група бактерија, квасаца и плесни, методе испитивања исправости различитих група прехрамбених производа, брзе методе анализе хране
    Литература
    1. Радуловић, З., Петрушић, М. (2011): Микробиолошке методе анализа хране, Пољопривредни факултет, Универзитет у Београду, Београд, Србија.
    2. Wilkie F. Harrigon (1998): Laboratory methods in food microbiology, 3. edition, Academic Press, California.
    3. Frances Pouch Downes, Keith Ito (2001): Compendium of methods for the microbiological examination of foods, Fourth edition, American Publish Health Association
    4. Diane Roberts, William Hooper, Melody Greenwood (2003):Practical food microbiology: Methods for the examination of food for microorganisms of public health significance, Blackwell Publishing, Oxford, UK.
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    303
    Методе извођења наставе
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавања30Писмени испит
    Практична наставаУсмени испит70
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари