Navigacija

M-PI-20-MMH - Metode u mikrobiologiji hrane

Specifikacija predmeta
Naziv Metode u mikrobiologiji hrane
Akronim M-PI-20-MMH
Studijski program Prehrambena tehnologija
Modul Prehrambeni inženjering
Tip studija master akademske studije
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Nastavnik/saradnik (DON)
    Broj ESPB 6.0 Status predmeta izborni
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta Razumevanja karakteristika mikroorganizama značajnih za proizvodnju hrane, koji izazivaju kvarenje namirnica , kao i patogenih mikroorganizama; klasične, savremene i brze mikrobiološke metode izolacije iidentifikacije mikroorganizama, značajnih za proizvodnju i kontrolu kvaliteta hrane;metode ispitivanja mikrobiološke ispravnosti proizvoda, prema regulativi
    Ishodi učenja (stečena znanja) student treba da opiše, prepozna i razlikuje karakteristike različitih grupa mikroorganizama značajnih za proizvodnju i kontrolu hrane, ovlada metodama njihove izolacije i identifikacije, okarakteriše i razlikuje različite patogene bakterije sprovodi i uporedi metode analiza mikrobiološke ispravnosti proizvoda,
    Sadržaj predmeta
    Sadržaj teorijske nastave upoznavanje sa karakteristikama različitih grupa bakterija, kvasaca i plesni koji se mogu naći u prehrambenim proizvodima; detaljnije upoznavanje sa klasičnim i savremenim metodama za izolaciju i identifikaciju svake grupa mikroorganizama, kao i brzim metodama u analizi hrane.
    Sadržaj praktične nastave Tehnike izolacije značajnih grupa bakterija, kvasaca i plesni, metode identifikacije značanih grupa bakterija, kvasaca i plesni, metode ispitivanja ispravosti različitih grupa prehrambenih proizvoda, brze metode analize hrane
    Literatura
    1. Radulović, Z., Petrušić, M. (2011): Mikrobiološke metode analiza hrane, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet u Beogradu, Beograd, Srbija.
    2. Wilkie F. Harrigon (1998): Laboratory methods in food microbiology, 3. edition, Academic Press, California.
    3. Frances Pouch Downes, Keith Ito (2001): Compendium of methods for the microbiological examination of foods, Fourth edition, American Publish Health Association
    4. Diane Roberts, William Hooper, Melody Greenwood (2003):Practical food microbiology: Methods for the examination of food for microorganisms of public health significance, Blackwell Publishing, Oxford, UK.
    Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine
    Predavanja Vežbe DON Studijski i istraživački rad Ostali časovi
    3 0 3
    Metode izvođenja nastave
    Ocena znanja (maksimalni broj poena 100)
    Predispitne obaveze Poena Završni ispit Poena
    Aktivnosti u toku predavanja 30 Pismeni ispit
    Praktična nastava Usmeni ispit 70
    Projekti
    Kolokvijumi
    Seminari