M-PI-20-MMH - Metode u mikrobiologiji hrane
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Metode u mikrobiologiji hrane | |||
| Akronim | M-PI-20-MMH | |||
| Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
| Modul | Prehrambeni inženjering | |||
| Tip studija | master akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 6.0 | Status predmeta | izborni | |
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Razumevanja karakteristika mikroorganizama značajnih za proizvodnju hrane, koji izazivaju kvarenje namirnica , kao i patogenih mikroorganizama; klasične, savremene i brze mikrobiološke metode izolacije iidentifikacije mikroorganizama, značajnih za proizvodnju i kontrolu kvaliteta hrane;metode ispitivanja mikrobiološke ispravnosti proizvoda, prema regulativi | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | student treba da opiše, prepozna i razlikuje karakteristike različitih grupa mikroorganizama značajnih za proizvodnju i kontrolu hrane, ovlada metodama njihove izolacije i identifikacije, okarakteriše i razlikuje različite patogene bakterije sprovodi i uporedi metode analiza mikrobiološke ispravnosti proizvoda, | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | upoznavanje sa karakteristikama različitih grupa bakterija, kvasaca i plesni koji se mogu naći u prehrambenim proizvodima; detaljnije upoznavanje sa klasičnim i savremenim metodama za izolaciju i identifikaciju svake grupa mikroorganizama, kao i brzim metodama u analizi hrane. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Tehnike izolacije značajnih grupa bakterija, kvasaca i plesni, metode identifikacije značanih grupa bakterija, kvasaca i plesni, metode ispitivanja ispravosti različitih grupa prehrambenih proizvoda, brze metode analize hrane | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 3 | 0 | 3 | ||
| Metode izvođenja nastave | ||||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | 30 | Pismeni ispit | ||
| Praktična nastava | Usmeni ispit | 70 | ||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | ||||
| Seminari | ||||
