Навигација

C-ТМ-14-КМХ - Виши курс микробиологије хране

Спецификација предмета
НазивВиши курс микробиологије хране
АкронимC-ТМ-14-КМХ
Студијски програмПрехрамбена технологија
МодулТехнолошка микробиологија
Тип студијаспецијалистичке академске студије
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Наставник/сарадник (ДОН)
    Број ЕСПБ5.0Статус предметаизборни
    Условљност другим предметима-Облик условљености
    Циљеви изучавања предметаПредмет треба да омогући студенту проширење базичних знања о микроорганизмима који се налазе у храни, њихова интеракција са околином и домаћином, патогени који се могу пренети храном и индустријски значајни микроорганизми, нове брзе методе у идентификацији патогена, биохазарди, ефекти презервационих техника на раст микроорганизама, решавање микробиолошких проблема и производња безбедне хране.
    Исходи учења (стечена знања)Студент треба да буде оспособљен за идентификацију микробиолошких проблема који могу настати у процесима производње прехрамбених производа и установљавање процедура за њихово решавање.
    Садржај предмета
    Садржај теоријске наставеКарактеристике доминантних група микроорганизама у храни, утицај еколошких фактора на раст и преживљавање, адаптација на стрес, резистенција, инхибиторне компоненте. Биофилмови. Микроорганизми и њихови ензими и кварење хране, индикатори микробиолошког квара. Патогени и обољења која се преносе храном, интоксикације, токсиинфекције, опортунистички патогени, нови патогени, индикатори патогена.
    Садржај практичне наставеВежбе, Други облици наставе, Студијски истраживачки рад Лабораторијске вежбе прате теоријску наставу
    Литература
    1. Fundamental Food Microbiology
    2. Modern Food Microbiology
    Број часова активне наставе недељно током семестра/триместра/године
    ПредавањаВежбеДОНСтудијски и истраживачки радОстали часови
    202
    Методе извођења наставеКласична предавања, лабораторијске вежбе. Израда семинарског рада.
    Оцена знања (максимални број поена 100)
    Предиспитне обавезеПоенаЗавршни испитПоена
    Активности у току предавањаПисмени испит60
    Практична наставаУсмени испит
    Пројекти
    Колоквијуми
    Семинари40