C-TM-14-KMH - Viši kurs mikrobiologije hrane
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Naziv | Viši kurs mikrobiologije hrane | |||
| Akronim | C-TM-14-KMH | |||
| Studijski program | Prehrambena tehnologija | |||
| Modul | Tehnološka mikrobiologija | |||
| Tip studija | specijalističke akademske studije | |||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vežbe) | ||||
| Nastavnik/saradnik (DON) | ||||
| Broj ESPB | 5.0 | Status predmeta | izborni | |
| Uslovljnost drugim predmetima | - | Oblik uslovljenosti | ||
| Ciljevi izučavanja predmeta | Predmet treba da omogući studentu proširenje bazičnih znanja o mikroorganizmima koji se nalaze u hrani, njihova interakcija sa okolinom i domaćinom, patogeni koji se mogu preneti hranom i industrijski značajni mikroorganizmi, nove brze metode u identifikaciji patogena, biohazardi, efekti prezervacionih tehnika na rast mikroorganizama, rešavanje mikrobioloških problema i proizvodnja bezbedne hrane. | |||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | Student treba da bude osposobljen za identifikaciju mikrobioloških problema koji mogu nastati u procesima proizvodnje prehrambenih proizvoda i ustanovljavanje procedura za njihovo rešavanje. | |||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Sadržaj teorijske nastave | Karakteristike dominantnih grupa mikroorganizama u hrani, uticaj ekoloških faktora na rast i preživljavanje, adaptacija na stres, rezistencija, inhibitorne komponente. Biofilmovi. Mikroorganizmi i njihovi enzimi i kvarenje hrane, indikatori mikrobiološkog kvara. Patogeni i oboljenja koja se prenose hranom, intoksikacije, toksiinfekcije, oportunistički patogeni, novi patogeni, indikatori patogena. | |||
| Sadržaj praktične nastave | Vežbe, Drugi oblici nastave, Studijski istraživački rad Laboratorijske vežbe prate teorijsku nastavu | |||
| Literatura | ||||
| ||||
| Broj časova aktivne nastave nedeljno tokom semestra/trimestra/godine | ||||
| Predavanja | Vežbe | DON | Studijski i istraživački rad | Ostali časovi |
| 2 | 0 | 2 | ||
| Metode izvođenja nastave | Klasična predavanja, laboratorijske vežbe. Izrada seminarskog rada. | |||
| Ocena znanja (maksimalni broj poena 100) | ||||
| Predispitne obaveze | Poena | Završni ispit | Poena | |
| Aktivnosti u toku predavanja | Pismeni ispit | 60 | ||
| Praktična nastava | Usmeni ispit | |||
| Projekti | ||||
| Kolokvijumi | ||||
| Seminari | 40 | |||
