Навигација

Жупски бојадисер

Жупски бојадисер

Сорта типа бојадисера, настала укрштањем сорти Аликант буше × Гаме црни. Призната је 1979. године. Селекционари су Л. Аврамов, М. Јовановић,В. Радовановић, Ђ. Тадијановић и В. Полак.

Чокот је средње бујан. Лист је средње величине, троделан. Цвет је морфолошки и функционално хермафродитан. Грозд је средње величине, цилиндрично конусан, доста збијен. Бобица је средње величине, овалног облика са покожицом изразито тамноплаве боје и покривена обилним пепељком.

Грожђе сазрева у III епохи, позна је сорта. Принос грожђа варира од 12.000 до 18.000 kg/ha. Осредње је отпорности на проузроковаче болести. Релативно је отпорна на ниске зимске температуре. Окца измрзавају на -22 °С.

Садржај шећера у шири варира 18–21% шећера а укупних киселина 8–11 g/l. Сок је веома обојен. Вино је квалитетно са пуно екстракта, веома обојено, освежавајуће. Користи се за поправку боје винима сорти којима недостаје боја. Грожђе се прерађује и у безалкохолне обојене сокове, а користи се и за екстракцију боје за фармацеутске и посластичарске потребе.

 

Винова лоза - Жупски бојадисер