Навигација

Косовска рана

Косовска рана

Створена је самооплодњом сорте Мускат хамбург. Призната је 1977. године. Селекционари су Л. Аврамов и М. Јовановић.

Чокот је бујан. Лист је средње величине или велики, округласт или клинаст, петоделан са дубоким бочним урезима. Цвет је морфолошки и функционално хермафро-дитан. Грозд је средње величине, ваљкасто-купаст, масе 300–350 g. Бобица је средње величине или велика, округла или издужено-округла, са покожицом тамноплаве боје и израженим пепељком.

Грожђе сазрева 4–5 дана пре краљице винограда и кардинала. Принос грожђа  варира од 15.000 до 20.000 kg/ha. На проузроковаче важнијих болести је средње отпорна. Добре је отпорности на ниске зимске температуре. Окца измрзавају на -20°C.

Шира зрелог грожђа садржи 14–17% шећера и 6–7 g/l укупних киселина. Месо је тврдо и рскаво, пријатно за јело.

 

Винова лоза - Косовска рана