Navigacija

Kosovska rana

Kosovska rana

Stvorena je samooplodnjom sorte Muskat hamburg. Priznata je 1977. godine. Selekcionari su L. Avramov i M. Jovanović.

Čokot je bujan. List je srednje veličine ili veliki, okruglast ili klinast, petodelan sa dubokim bočnim urezima. Cvet je morfološki i funkcionalno hermafro-ditan. Grozd je srednje veličine, valjkasto-kupast, mase 300–350 g. Bobica je srednje veličine ili velika, okrugla ili izduženo-okrugla, sa pokožicom tamnoplave boje i izraženim pepeljkom.

Grožđe sazreva 4–5 dana pre kraljice vinograda i kardinala. Prinos grožđa  varira od 15.000 do 20.000 kg/ha. Na prouzrokovače važnijih bolesti je srednje otporna. Dobre je otpornosti na niske zimske temperature. Okca izmrzavaju na -20°C.

Šira zrelog grožđa sadrži 14–17% šećera i 6–7 g/l ukupnih kiselina. Meso je tvrdo i rskavo, prijatno za jelo.

 

Vinova loza - Kosovska rana