Navigacija

Povardarska pozna

Povardarska pozna

Stvorena je ukrštanjem sorti Muskat hamburg i Žilavka. Priznata je 1977. godine. Selekcionari su L. Avramov, M. Jovanović i A. Jurčević.

Čokot je bujan. List je srednje veličine, okruglast, petodelan ili trodelan, sa srednje dubokim gornjim bočnim sinusima. Lisna drška je srednje dužine. Cvet je morfološki i funkcionalno hermafroditan. Grozd je srednje veličine ili veliki, valjkasto kupast, mase od 250 do 400 g. Bobica je velika, neznatno izdužena, ljubičasto-crvene boje.

Sazreva u IV epohi, veoma pozna sorta. Prinos grožđa varira od 15.000 do 18.000 kg/ha. Srednje je otporna na prouzrokovače važnijih bolesti. Ima dobru otpornost na niske zimske temperature. Okca izmrzavaju na -18 do -20 °C.

Šira zrelog grožđa sadrži 18–20% šećera i 7–9 g/l ukupnih kiselina. Meso bobica je rskavo sa diskretnim muskatnim ukusom. Veoma je prijatno za jelo.

Vinova loza - Povardarska pozna