Navigacija

Opuzenska rana

Opuzenska rana

Stvorena je ukrštanjem sorti Buvije i Muskat hamburg. Priznata je 1977. godine. Selekcionari su L. Avramov i M. Jovanović.

Čokot je srednje bujan. Razvijen list je srednje veličine ili veliki, okruglast, petodelan, sa dubokim gornjim bočnim sinusima. Cvet je morfološki i funkcionalno hermafroditan. Grozd je srednje veličine, valjkasto-kupast, mase od 150 do 200 g. Bobica je srednje veličine, izdužena, sa pokožicom tamnocrvene boje.

Grožđe sazreva veoma rano. Prinos grožđa varira od 12.000 do 15.000 kg/ha. Srednje je otporna na prouzrokovače bolesti. Srednje je otporna na niske zimske temperature. Okca izmrzavaju na -20°C.

Sadržaj šećera u širi varira 16–18%, a sadržaj ukupnih kiselina 6,5–7,5 g/l. Meso je tvrdo i rskavo. Grožđe je sasvim diskretnog muskatnog ukusa, prijatno za jelo.

 

Vinova loza - Opuzenska rana