Navigacija

Vladun

Vladun

Nova vinska sorta, čije je grožđe namenjeno za proizvodnju crvenih vina. Stvorena je ukrštanjem sorti Merlo i Župski bojadiser. Priznata je 2017. godine. Autori su: D. Nikolić, Z. Ranković-Vasić, D. Žunić, B. Sivčev i M. Fotirić Akšić.

Ima hermafroditan tip cveta, zbijen grozd, okrugao oblik bobice i plavo-crnu boju pokožice. Sazreva početkom oktobra. Prosečan prinos grožđa u početnoj rodnosti iznosi 0,89 kg/m2. Prosečna masa grozda je 168,7 g, a masa bobice 1,45 g. Prosečna dužina i širina grozda su 13,25 i 8,84 cm. Prosečna dužina i širina bobice iznose oko 11,89 i 11,22 mm.

Grožđe sadrži 22,3% šećera i 6,0 g/l ukupnih kiselina u širi. Proizvedeno vino ima zagasito crvenu boju, pitko je, harmonično, sa specifičnim sortnim karakteristikama i tonovima bojadisera u mirisu i prosečnim sadržajem alkohola od 12,2 vol.%.

Rešenje

 

Vinova loza - Vladun