Navigacija

Banatski muskat

Banatski muskat

Stvorena je ukrštanjem sorti Kraljica vinograda i Muskat hamburg. Priznata je 1979. godine. Selekcionari su L. Avramov, M. Jovanović, Đ. Tadijanović i R. Lović.

Čokot je bujan. Cvet je morfološki i funkcionalno hermafroditan. Grozd je srednje veličine ili veliki, valjkasto-kupastog oblika, mase od 200 do 250 g. Bobica je srednje veličine, ovalnog oblika, sa pokožicom tamnocrvene boje.

Grožđe sazreva u I epohi, rana je sorta. Prinos grožđa varira od 12.000–15.000 kg/ha. Srednje je otporna na prouzrokovače bolesti. Ima dobru otpornost na niske zimske temperature. Okca izmrzavaju na -22 do -24°C.

Šira zrelog grožđa sadrži od 18–19% šećera i 5,5–6 g/l ukupnih kiselina. Grožđe je sa blagim muskatnim ukusom i prijatno je za jelo.

 

Vinova loza - Banatski muskat