Navigacija

Srpski rubin

Srpski rubin

Nastala je ukrštanjem sorti Prokupac crni x Game crni. Priznata je 1982. godine. Selekcionari su L. Avramov, M. Jovanović, V. Radovanović, Đ. Tadijanović i V. Polak.

Čokot je srednje bujnosti. List je veliki, trodelan ili petodelan. Cvet je morfološki i funkcionalno hermafro-ditan. Grozd je srednje veličine ili veliki, cilindrično konusan, zbijen ili srednje zbijen. Bobica je srednje veličine, ovalna sa pokožicom tamnoplave boje, i obilnim pepeljkom.

Grožđe sazreva u III epohi, pozna je sorta. Prinos grožđa  varira od 14.000 do 18.000 kg/ha. Srednje je otporna na prouzrokovače bolesti. Ispoljava dobru otpornost na niske zimske temperature.

Šira sadrži 18–20% šećera i 5,5–9 g/l ukupnih kiselina. Po kvalitetu vina svrstava se u grupu sorti za kvalitetna vina.

 

Vinova loza - Srpski rubin