Навигација

Српски рубин

Српски рубин

Настала је укрштањем сорти Прокупац црни x Гаме црни. Призната је 1982. године. Селекционари су Л. Аврамов, М. Јовановић, В. Радовановић, Ђ. Тадијановић и В. Полак.

Чокот је средње бујности. Лист је велики, троделан или петоделан. Цвет је морфолошки и функционално хермафро-дитан. Грозд је средње величине или велики, цилиндрично конусан, збијен или средње збијен. Бобица је средње величине, овална са покожицом тамноплаве боје, и обилним пепељком.

Грожђе сазрева у III епохи, позна је сорта. Принос грожђа  варира од 14.000 до 18.000 kg/ha. Средње је отпорна на проузроковаче болести. Испољава добру отпорност на ниске зимске температуре.

Шира садржи 18–20% шећера и 5,5–9 g/l укупних киселина. По квалитету вина сврстава се у групу сорти за квалитетна вина.

 

Винова лоза - Српски рубин