Навигација

Србија

Србија

Створена је слободним оплођењем сорте Алфонс Лавале. Призната је 1999. године. Селекционари су Л. Аврамов, Н. Гашић, М. Јовановић, М. Ружевић, Р. Рудаковић и М. Пуљиз.

Чокот је бујан. Цвет је морфолошки и функционално хермафродитан. Грозд је велики или веома велики. Маса грозда варира од 150 до 400 g Бобица је велика или веома велика, округластог облика, тамноплаве боје, са средње израженим пепељком.

Грожђе сазрева веома рано, у трећој декади јула. Принос грожђа варира од 15.000 до 20.000 kg/ha. На пламењачу и пепелницу је средње отпорна. На сиву плесан је средње осетљива. Средње до слабо је отпорна на ниске зимске температуре. Окца измрзавају на -15 до -18 °C.

Шира садржи 14–18% шећера и 5–6 g/l укупних киселина. Месо је полурскаво, безбојно, са веома пријатним укусом.

 

Винова лоза - Србија