Нове сорте винове лозе
Неготински рубин
Неготински рубин
Створена је укрштањем Мускат хамбург × Жилавка. Призната је 1972. године. Селекционари су Л. Аврамов, А. Јурчевић, Д. Јоковић и М. Јовановић.
Чокот је бујан. Лист је средње величине или велики, са дугом или веома дугом лисном дршком, округласт, петоделан са дубоким горњим бочним синусима. Цвет је морфолошки и функционално хермафро-дитан .Грозд је средње величине или велики, ваљкасто купаст, средње збијен, масе од 200 до 450 g. Бобица је велика, дугуљаста са покожицом тамноцрвене боје.
Грожђе сазрева крајем III и почетком IV епохе, позна је сорта.Принос грожђа варира од 18.000 до 25.000 kg/ha. Средње је отпорна на пламењачу и пепелницу, а на сиву плесан је отпорна. Има добру отпорност на ниске зимске температуре.
Шира зрелог грожђа садржи 18–20% шећера и 6–7 g/l укупних киселина. Укус грожђа је дискретно мускатан, за јело врло пријатан.