Навигација

Бисерка рана

Бисерка рана

Створена је укрштањем сорти Чапски бисер и Мускат отонел. Призната је 1972. године. Селекционари су Л. Аврамов, М. Јовановић и Ђ. Тадијановић.

Чокот је средње бујан. Цвет је морфолошки и функционално хермафродитан. Грозд је мали или средње величине, цилиндрично купаст, средње збијен, ретко растресит, масе 100–200 g. Бобица је мала или средње величине, округла, жуто-зелене боје.

Грожђе сазрева истовремено са јулским мускатом. Принос грожђа  варира 9.000–12.000 kg/ha. На пламењачу и пепелницу је средње отпорна. На сиву плесан је отпорна. Средње је отпорна на ниске зимске температуре. Окца измрзавају на -18°C. Шира садржи 16–18% шећера и 5–6 g/l укупних киселина. Грожђе је веома пријатног благо мускатног мириса и укуса. Грожђе добро подноси транспорт.

 

Винова лоза - Бисерка рана