Навигација

Радмиловачки мускат

Радмиловачки мускат

Створена је укрштањем сорти Краљица винограда и Мускат хамбург. Призната је 1972. године. Селекционари су Л. Аврамов, Г. Јеленковић, М. Јовановић и Ђ. Тадијановић.

Чокот је бујан. Лист је средње величине или велики, округласт, ретко клинаст, петоделан са веома дугом лисном дршком. Цвет је морфолошки и функционално хермафродитан. Грозд је средње величине или велики, купаст или ваљкасто купаст, растресит, масе од 250 до 400 g. Бобица је велика, округласта, са покожицом жуто-зелене боје.

Грожђе сазрева 2–3 дана пре краљице винограда. Принос грожђа варира од 18.000 до 22.000 kg/ha. Средње је отпорна на проузроковаче болести и ниске зимске температуре.

Шира зрелог грожђа садржи 16–18% шећера и 5–7 g/l укупних киселина. Грожђе је изразито мускатног укуса, пријатно за јело.

 

Винова лоза - Радмиловачки мускат