Навигација

Антигона

Антигона

Створена је укрштањем сорти Мускат хамбург и Смедеревка. Призната је 1977. године. Селекционари су Л. Аврамов, М. Јовановић и А. Јурчевић.

Чокот је бујан. Лист је велики, округласт, петоделан са дубоким горњим или плитким доњим бочним синусима, са дугом или веома дугом лисном дршком. Цвет је морфолошки и функционално хермафродитан. Грозд је средње величине или велики, ваљкасто-купаст, масе од 250 до 400 g.  Бобица је велика, дугуљаста, тамноплаве боје.

Грожђе сазрева у IV епохи, веома позна сорта. Принос грожђа варира од 18.000 до 22.000 kg/ha. На пламењачу и пепелницу је средње отпорна. На сиву плесан је отпорна. Има добру отпорност на ниске зимске температуре. Окца измрзавају на -18°C.

Шира зрелог грожђа садржи 16–19% шећера и 6–7 g/l укупних киселина. Месо бобица је рскаво, са благим мускатним укусом, пријатно за јело.

 

Винова лоза - Антигона