Навигација

Неготинка

Неготинка

Добијена је укрштањем Зачинак × Бургундац црни. Призната је 1999. године. Селекционари су Л. Аврамов, Б. Сивчев, Н. Гашић, М. Пуљиз, С. Бјекић и Љ. Ненадовић.

Чокот је средње бујан. Цвет је морфолошки и функционално хермафро-дитан. Грозд је ваљкасто-купастог облика, средње збијен. Маса грозда у просеку је 184 g. Бобице су округлог облика, тамноплаве боје са средње израженим пепељком. Просечна маса бобице износи 2,4 g.

Грожђе сазрева крајем II епохе (средње позна сорта). Принос грожђа варира од 12.000 до 16.000 kg/ha. На пламењачу, пепелницу и сиву трулеж је средње отпорна, а на ниске температуре отпорна.

Шира садржи 21–22% шећера и 6,5–8 g/l укупних киселина. Сорта се препоручује за призводњу квалитетних и врхунских вина.

 

Винова лоза - Неготинка