Нове сорте винове лозе
Кладовска бела
Кладовска бела
Настала је укрштањем сорти Прокупац црни × Бургундац црни. Призната је 1979. године. Селекционари су Л. Аврамов, М. Јовановић, В. Радовановић, Ђ. Тадијановић и В. Полак.
Чокот је бујан. Лист је средње величине, петоделан. Цвет је морфолошки и функционално хермафродитан. Грозд је средње величине, цилиндрично конусног облика, масе 130–200 g. Бобица је средње величине, овалног облика. Покожица је зелено-жуте боје. Грожђе сазрева позно, у III епохи.
Принос грожђа варира од 12.000 до 18.000 kg/ha. Средње је отпорна на пламењачу, пепелницу и сиву плесан. На ниске зимске температуре испољава средњу отпорност. Окца измрзавају на -22 до -24°C.
Шира је безбојна, неутралног мириса и укуса. Осредње накупља шећер, садржи 18–22 % шећера и 8–10 g/l укупних киселина. Вино је зеленкастожуте боје, освежавајуће, хармонично. Сврстава се у групу сорти за квалитетна вина.