Навигација

Грочанка

Грочанка

Створена је укрштањем сорти Чапски бисер и Афуз-али. Призната је 1972. године. Селекционари су Л. Аврамов, М. Јовановић и Ђ. Тадијановић.

Чокот је умерено бујан. Лист је средње величине или велики, округласт, петоделан. Цвет је морфолошки и функционално хермафродитан. Грозд је велики или средње величине, најчешће купаст или ваљкасто купаст, масе 250–300 g. Бобица је средње величине, овална, жуто-зелене боје, чврсте конзистенције, пријатног хармоничног укуса, неутралне ароме.

Грожђе сазрева веома рано, истовремено са грожђем сорте чапски бисер, крајем јула и почетком августа. Принос грожђа варира од 15.000 до 17.000 kg/ha. Средње је отпорна на проузроковаче болести. Средње је отпорна на ниске зимске температуре. Окца измрзавају на -20°C.

Шира зрелог грожђа садржи 17–19% шећера и 6–7 g/l укупних киселина. Месо бобице је рскаво. Грожђе је веома укусно, пријатно за јело, неутралне ароме. Добро подноси транспорт.

 

Винова лоза - Грочанка